miercuri

29 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 octombrie, 2022

Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a anunțat, marți, că UE are în vedere mai multe versiuni de plafoane de preţuri la gaze, inclusiv unul care vizează gazele naturale utilizate în producţia de electricitate şi o limită temporară „flexibilă” impusă preţurilor, dar se așteaptă întâlnirea de vineri a șefilor de stat care va avea loc la Praga, potrivit Reuters.

Ţările membre UE au opinii diferite cu privire la plafonarea preţului gazelor naturale, în încercarea de a reduce o inflaţie accelerată, iar şefii de stat şi de guvern urmează să dezbată această idee la summitul lor care va avea loc vineri.

Care sunt variantele

„O variantă posibilă ar fi să analizăm o limitare flexibilă a preţurilor în relaţie cu TTF, într-un mod care să continue să asigure aprovizionarea cu gaze, în special cu gaze lichefiate, a Europei”, le-a spus Kadri Simson membrilor Parlamentului European, făcând referire la preţul gazelor înregistrat la hub-ul Title Transfer Facility din Ţările de Jos.


O astfel de măsură ar urma să fie temporară, în timp ce UE lucrează la un preţ de referinţă alternativ la TTF, a adăugat comisarul european.

(Citiți și: Liderii UE vor să ceară Bruxelles-ului plafonarea prețului la gaze naturale)

O altă opţiune ar putea fi lansarea unui „cadru de referinţă” UE pentru un plafon de preţ impus gazelor naturale utilizate la producţia de electricitate, împreună cu măsuri pentru a asigura că nu va creşte cererea de gaze ca urmare a acestei măsuri, a spus Kadri Simson, potrivit Agerpres.

Franţa, Italia, Polonia şi alte 12 state membre UE au îndemnat Comisia să propună un amplu plafon de preţ care să vizeze toate tranzacţiile angro cu gaze.

Însă Germania, cel mai mare cumpărător de gaze din Europa, şi Ţările de Jos se numără printre statele care se opun unei astfel de măsuri.


La rândul său, Bruxelles-ul a avertizat că o astfel de măsură ar reprezenta un risc la adresa securităţii energetice a Europei şi ar perturba livrările de gaze între ţările UE.

13 state membre, inclusiv România, cer plafonarea prețului

Miniștrii energiei din cele 27 de țări membre UE s-au întâlnit vineri, 30 septembrie, la Bruxelles, unde au aprobat mai multe măsuri propuse la începutul lunii septembrie pentru a limita creșterea prețului energiei, care alimentează o inflație record și amenință perspectivele economice ale blocului comunitar.

Jumătate dintre statele membre UE au transmis săptămâna trecută comisarului pentru energie Kadri Simson o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz.

Scrisoarea semnată de Italia, Spania, Polonia, Grecia, Belgia, Malta, Lituania, Letonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Croația și România, invită Comisia să prezinte o propunere și să o transforme în inițiativă legislativă oficială.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: