HERA, autoritate europeană pentru răspuns în caz de urgențe sanitare
vineri

22 octombrie, 2021

Comisia lansează HERA, Autoritatea europeană pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară

16 septembrie, 2021

Comisia Europeană a lansat joi Autoritatea europeană pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară (HERA), înființată cu scopul de a preveni, a detecta și a răspunde rapid la urgențele sanitare de la nivelul UE.

HERA va anticipa amenințări și potențiale crize sanitare, prin colectarea de informații și prin consolidarea capacităților de răspuns necesare. Atunci când survine o situație de urgență, HERA va asigura dezvoltarea, producerea și distribuirea de medicamente, de vaccinuri și de alte contramăsuri medicale – cum ar fi mănuși și măști – care au lipsit adesea în prima fază a răspunsului la criza provocată de noul coronavirus.


HERA, transmite Comisia Europeană, este un pilon esențial al Uniunii europene a sănătății anunțate de președintele Ursula von der Leyen în discursul său privind starea Uniunii din 2020 și va completa o lacună în ceea ce privește răspunsul și pregătirea UE pentru situații de urgență sanitară.

Activitățile HERA se vor baza pe un buget de 6 miliarde euro din actualul cadru financiar multianual pentru perioada 2022-2027, o parte din suplimentarea NextGenerationEU.

Alte programe ale UE, precum Mecanismul de redresare și reziliență, REACT-EU, fondurile de coeziune și programul InvestEU în cadrul UE, precum și Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională în afara UE, vor contribui de asemenea la sprijinirea rezilienței sistemelor de sănătate.

Împreună cu cele 6 miliarde euro alocate prin buget, sprijinul total se va ridica astfel la aproape 30 de miliarde euro în următoarea perioadă de finanțare, și chiar mai mult dacă luăm în considerare investițiile la nivel național și în sectorul privat.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Pentru a asigura o lansare rapidă și pe baza incubatorului lansat în februarie 2021, HERA va fi instituită ca structură internă a Comisiei Ea va deveni pe deplin operațională la începutul anului 2022.

Funcționarea sa va fi reexaminată și adaptată anual până în 2025, când se va efectua o reexaminare completă.

(Citiți și:””Vara care vrea să schimbe lumea”: au apărut CRONICILE nr. 89. Titlurile și autorii”)

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr