vineri

26 aprilie, 2024

14 septembrie, 2016

opreaComisia juridică din camera inferioară a Parlamentului le recomandă senatorilor să voteze pentru ridicarea imunității fostului ministru al Internelor Gabriel Oprea, astfel încât acestasă poată fi anchetat de DNA în dosarul referitor la moartea polițistului Bogdan Gigină.

DNA a cerut în august avizul necesar urmăririi penale a lui Oprea pentru ucidere de culpă.

Fostul vicepremier a fost prezent miercuri la Comisie, care și-a susținut din nou nevinovăția.


Principalul său argument în apărare este că accidentul nu s-ar fi produs dacă n-ar fi existat la rețeaua de gaze naturale: „Procurorii uită ceva esenţial: Bogdan Gigină nu a alunecat, nu s-a lovit de un copac, nu a intrat pe contrasens, ci a căzut cu motocicleta într-o groapă imensă din carosabil”.

Votul în plen pentru ridicarea imunității ar putea avea loc luni, 19 septembrie.

Senatorii pot respecta sau respinge recomandarea Comisiei.

Pentru ece fapte ar putea fi pus sub acuzare Gabriel Oprea, în acest dosar:


„La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire al ministrului Oprea Gabriel. Acest dispozitiv, asigurat de către Brigada de Poliţie Rutieră din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, era format dintr-un motociclist rutier (victima Gigină Bogdan-Cosmin) şi un echipaj format dintr-un ofiţer şi un agent de poliţie aflaţi într-un autoturism de poliţie rutieră. Acest dispozitiv preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul Oprea Gabriel. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa situată în cartierul Cotroceni”, susţin procurorii DNA.

Potrivit acestora, din probele de la dosar ar rezulta indicii că „încălcând dispoziţiile legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ministrul de interne Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, să beneficieze de însoţire cu echipaje de poliţie rutieră cu titlu permanent, ca aceste echipaje să fie formate atât dintr-un autoturism de poliţie rutieră (un agent şi un ofiţer de poliţie rutieră), cât şi dintr-o motocicletă a poliţiei rutiere”.

Gabriel Oprea, în calitate de ministru, realiza în medie cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoţit de echipaje ale poliţiei rutiere, numărul fiind „de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeaşi perioadă pentru însoţirea preşedintelui României şi de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptăţiţi la însoţire permanentă conform prevederilor legale”, explică DNA.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: