joi

25 aprilie, 2024

24 septembrie, 2019

Comisia parlamentară specială pentru modificarea legilor din domeniul Justiției, condusă de deputatul Florin Iordache, se desființează după doi ani și jumătate de activitate.

Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis, marți, desființarea acesteia, așa cum promisese Marcel Ciolacu imediat după preluarea președinției Camerei Deputaților.

”Se pare că funcționalitatea comisiei speciale nu a fost cea dorită, dimpotrivă ea a avut un impact public negativ și asupra partidului pe care îl reprezint, dar și asupra instituției Parlamentul României”, declara Marcel Ciolacu.


Comisia a fost înființată în 2017, după ce OUG 13 a fost retrasă la presiunea sutelor de mii de români care au protestat în stradă. În fruntea ei a fost ales Florin Iordache, ministrul de Justiție care promovase OUG 13 și a fost obligat să demisioneze din cauza protestelor.

Obiectivul clar al Comisiei Iordache a fost de a aduce modificări celor trei ale Justiției ( Legea statutului magistraților, Legea CSM și Legea organizării judiciare) și a codurilor penale. Toate amendamentele puterii au fost făcute în sensul instituirii controlului asupra parchetelor și al slăbirii independenței magistraților, și, ulterior, la modificarea codurilor, în sensul favorizării acuzaților.

Ulterior, în noiembrie 2017, atribuțiile Comisiei speciale privind sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislației în domeniul Justiției (denumirea oficială) au fost extinse, prin modificarea regulamentului acesteia. Intervenția stabilea că toate “actele normative cu incidență asupra Justiției”, adică nu doar legile Justiției sau codurile penale, vor putea fi modificate doar de această Comisie, cât timp va exista această comisie.

Codul penal și Codul de procedură penală, ultimele legi care au suferit schimbări radicale în Comisia specială și apoi în cele două camere parlamentare, au fost declarate de către judecătorii Curții neconstituționale în ansamblul lor.


Procesul de revizuire a codurilor va fi reluat, însă dezbaterile vor avea loc în comisiile juridice.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: