joi

30 mai, 2024

5 februarie, 2023

Uniunea Europeană a lansat dezbaterea cu sectoarele tehnologiei şi telecomunicaţiilor pe tema unei posibile reglementări prin care giganţii din domeniu (precum Alphabet Inc, Meta şi Amazon.com Inc) ar fi obligați să subvenționeze costurile infrastructurii de telecomunicaţii. Consultarea demarată de Comisia Europeană face parte dintr-un document elaborat de Executivul comunitar înainte de a propune legislaţia, scrie agenția Reuters, citată de Agerpres.

Furnizorii de telecomunicaţii din UE, inclusiv Deutsche Telekom, Orange, Telefonica şi Telecom Italia susţin că şase cei mai mari furnizori de conţinut sunt responsabili pentru mai mult de 50% din tot traficul internet şi, de aceea, ar trebui să suporte o parte din costul modernizării rețelei. Printre furnizorii de conţinut sunt incluse şi Netflix Inc, Apple Inc şi Microsoft Corp.

De cealaltă parte, giganții din Big Tech se opun invocând principiul european al neutralității net-ului, potrivit căruia toți utilizatorii trebuie tratați în mod egal. O taxă de felul celei creionate în acest moment de Comisie ar echivala cu o taxă pe traficul pe internet, ceea ce subminează neutralitatea internetului.


În cadrul dezbaterilor ce vor avea loc zilele următoare, Comisia îi va întreba pe marii jucători tech şi pe operatorii de telecomunicaţii din UE în ce anume investesc şi cum estimează evoluția investițiilor din domeniu. De fapt, „consultarea demarată de CE include întrebări care caută să justifice ideea companiilor de telecomunicaţii ca giganţii din domeniul tehnologiei să suporte o parte din costul modernizării infrastructurii. Mai mult, se pare că va fi ignorat impactul asupra consumatorilor şi regulile privind neutralitatea net-ului”, a declarat pentru Reuters o sursă din domeniu.

Documentul ar putea fi publicat săptămâna viitoare, pentru a include şi răspunsurile companiilor tehnologice şi de telecomunicaţii, după care urmează solicitarea acordului statelor membre UE şi al Parlamentului European.

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: