Comisia Europeană va anunța, pe 14 iulie, o taxă digitală, separată de cea decisă de OECD joi seara – impozitul minim global pe profitul marilor multinaționale.
Această taxă digitală, a anunţat vineri comisarul Margrethe Vestager citat de Reuters, ”va afecta în principal firmele europene, dar şi pe altele”.
Oficialul a explicat că taxa digitală a UE are obiective diferite faţă de ce s-a stabilit la reuniunea OECD, iar domeniul de aplicare „este mai extins”.
Potrivit Politico, această taxă va afecta în jur de 9.000 de companii europene și este introdusă cu scopul de a ajuta UE să plătească cele 750 miliarde euro promise statelor membre prin Mecanismul de Redresare european.
În dezbaterile privind impozitarea multinaționalelor, Statele Unite au condus negocierile astfel încât acestea să nu vizeze direct giganții tech americani, iar inițiativa europeană a provocat reacții negative la Washington.
Comisia Europeană a încercat să reasigure administrația americană că viitoarea taxă nu va discrimina companiile de peste Ocean pentru că vizează toate companiile digitale care operează pe teritoriul UE.
”Taxa Digitală Europeană, chiar dacă diferită față de fostele taxe impuse asupra serviciilor digitale, amenință rezultatele proceselor OECD/G20. Vă îndemnăm să lucrați împreună cu Consiliul European și cu Comisia Europeană pentru a amăna prezentarea propunerii de taxă digitală”, a transmis Administrația Biden diplomaților UE într-un document de poziție obținut de Politico.
130 de state membre ale OECD au ajuns joi seara la un acord privind reforma impozitării companiilor multinaţionale, ce prevede instituirea unui impozit minim pe profit, de minim 15%.
Din Europa, Estonia, Irlanda și Ungaria s-au opus propunerii.
Miniștrii de finanțe ai statelor G20 urmează să ratifice decizia OECD într-o reuniune organizată săptămâna viitore