Reacționând la consecințele economice ale invaziei ruse a Ucrainei, Comisia Europeană a anunțat luni amânarea aplicării regulilor sale fiscale cu încă un an, până în 2024.
Scopul amânării este de a oferi guvernelor statelor membre ale UE posibilitatea de a-i sprijini pe cei mai afectați de creșterea prețurilor la energie și de a crește investițiile publice necesare tranziției verzi.
„Economia noastră se confruntă cu un al doilea șoc extern în doi ani”, a declarat luni comisarul pentru Economie, Paolo Gentiloni, citat de Euractiv.
În ultima săptămână, Comisia și-a redus previziunile de creștere economică pentru 2022 de la 4% la 2,3% în previziunile sale economice de primăvară.
„Este evident că Uniunea nu a ieșit încă din perioada de recesiune economică severă și de aceea am ajuns la concluzia extinderii clauzei generale de salvare a Pactului și pe parcursul anului 2023”, a spus Paolo Gentiloni.
Comisia cere politici fiscale prudente
Cu toate acestea, Comisia cere statelor membre să adopte „politici fiscale prudente”, spunând că pachetele mari de stimulente nu sunt justificate în situația actuală.
Pactul de Stabilitate și Creștere stabilește regulile de guvernanță macroeconomică pentru statele membre ale UE. Printre acestea se numără regulile fiscale care impun ca deficitele guvernamentale să rămână sub 3% din PIB, iar nivelul datoriei publice sub 60% din PIB. Statele membre cu un nivel al datoriei de peste 60% sunt obligate să revină în ținta stabilită în cel mult 20 de ani.
Pactul conține însă o clauză generală de salvare, care suspendă aplicarea regulilor fiscale în perioade excepționale.
Decizia de a prelungi aplicarea clauzei generale de salvare încă un an ridică o parte din presiunea de a găsi un acord pe tema controversată din punct de vedere politic a reformei regulilor fiscale. Procesul de reformă a fost reluat în toamna anului 2021, cu scopul de a avea noi reguli în vigoare pentru anul fiscal 2023.
Cu regulile fiscale suspendate încă un an, guvernele statelor membre vor avea mai mult timp să găsească un compromis cu privire la această reformă.
Limitarea cheltuielilor curente în paralel cu creșterea investițiilor este unul dintre principiile cel mai des citate referitor la căile de reformă a regulile fiscale.
***