11 august, 2017

Milioane de ouă au fost distruse în Europa, întrucât erau contaminate cu fipronil, o substanță care provoacă tulburări neurologice

Comisia Europeană va cere organizarea unui summit cu miniştrii Agriculturii şi cu oficiali pentru protecţia alimentară, pentru a pune capăt acuzațiilor reciproce pe care și le aduc unele dintre statele membre în scandalul ouălor contaminate, a anunțat vineri comisarul pentru Sănătate, Vytenis Andriukaitis.

„Dacă dăm vina unii pe alții nu vom rezolva nimic și vreau să opresc asta”, a afirmat Vytenis Andriukaitis, într-o declarație acordată Reuters, referindu-se la controversele dintre Belgia și Olanda.

Tensiunile s-au accentuat între miniștrii Agriculturii din Belgia, Olanda și Germania după descoperirea ouălor contaminate cu insecticidul fipronil.


Iinițial, Autoritatea pentru Siguranța Alimentelor din Belgia a fost criticată de alte state deoarece nu ar fi acționat suficient de repede după ce a aflat de contaminarea cu fipronil. Miercuri, însă, ministrul belgian al Agriculturii a afirmat că olandezii au fost cei care au răspuns târziu solicitărilor.

Efectele fipronilului

Fipronil este o substanță moderat toxică, ingerarea ei în cantități însemnate pe termen lung putând provoca vătămarea organelor interne, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Poate provoca grețuri și tulburări neurologice. Din acest motiv, este interzisă categoric folosirea fipronilului în dezinfectarea fermelor, contaminarea putându-se produce ușor.

”Efectele care se observă nu se produc decât în caz de expunere repetată (…) și sunt în general reversibile. O expunere accidentală la o doză foarte mică nu ar trebui să fie dăunătoare”, a explicat Alan Boobis, profesor de toxicologie la Imperial College din Londra, la solicitarea AFP.

Fipronilul ”pare să fie eliminat suficient de rapid” de către organism și ”este puțin probabil să se acumuleze în mod semnificativ în timp”, a adăugat profesorul.


Într-un raport publicat în 2005, agențiile de sănătate AFSSA și AFSSE din Franța estimau că ”nu există deocamdată vreun element care să indice că expunerea la fipronil constituie un risc pentru sănătatea umană, în condițiile de utilizare recomandate”.

Scandalul

Scandalul a fost declanșat pe 20 iulie și de atunci au fost descoperite produse contaminate în 10 state.

Joi, Danemarca a anunțat descoperirea a douăzeci de tone de ouă contaminate cu pesticidul fipronil și vândute pe piaţa locală. De asemenea, România a anunțat idnetificarea unei tone de gălbenuș contamin, într-un depozit din județul Timiș.

Ouă contaminate au mai fost vândute şi în Marea Britanie, Belgia, Olanda, Germania, Suedia, Elveţia, Luxemburg şi Franţa.

Toate produsele depistate cu fipronil au fost distruse.

Între timp, în Belgia şi Olanda au avut loc mai multe percheziţii și două persoane din conducerea unei societăți au fost arestate. Este vorba despre doi directori ai companiei de dezinfecție care se bănuiește că ar fi folosit fipronilul în fermele avicole.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: