Comisia Europeană a repetat luni că Bulgaria, România şi Croaţia îndeplinesc „în totalitate toate cerinţele” pentru a fi membre cu drepturi depline ale spaţiului de liberă circulaţie Schengen şi se aşteaptă ca JAI să dea undă verde primirii lor, anunță Agerpres, care citează EFE.
Vicepreşedinte al Comisiei, Comisarul pentru promovarea modului de viaţă european Margaritis Schinas a transmis, într-o conferinţă de presă, statelor membre care „se îndoiesc” de evaluarea Comisiei Europene privind eligibilitatea în special a Bulgariei şi României de a intra în Schengen că includerea lor va duce „în fapt la controale mai multe şi mai bune, nu la mai puţine”.
„Cred că aceasta este o parte a dezbaterii care trebuie să iasă la lumină acum, că se apropie momentul critic al deciziei. Este un mit, şi este nedrept să se proiecteze argumentul că (…) extinderea presupune mai puţine controale. Este vorba despre mai multe controale şi controale mai bune” din punct de vedere calitativ, a insistat Margaritis Schinas.
”Bulgaria, România şi Croaţia au fost analizate în detaliu şi rezultatul este că îndeplinesc toate criteriile”
Vicepreşedintele executivului european a răspuns în acest mod la rezervele formulate de Austria şi Suedia la aderarea Bulgariei şi României şi la anunţul Regatului Ţărilor de Jos că va bloca prin veto aderarea Bulgariei.
Oficialul european a subscris ”în totalitate” la afirmaţia comisarului european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, care a apreciat că cele trei ţări îndeplinesc ”pe deplin” cerinţele pentru a se alătura spaţiului Schengen.
„Atât Bulgaria, cât şi România şi Croaţia au fost analizate în detaliu şi rezultatul este că îndeplinesc toate criteriile pentru a face parte din Schengen”, a declarat Johansson. Ea a adăugat că, la cererea „unor state membre” care aveau „unele îndoieli” cu privire la Bulgaria şi România, a fost trimisă o misiune de „experţi la nivel înalt” pentru a elabora un raport.
„Evaluarea este că Bulgaria îndeplineşte chiar mai multe criterii decât o făcea cu prilejul primei evaluări. Atât Bulgaria, cât şi România au crescut nivelul de protecţie la frontierele externe”, a dat asigurări comisarul european.
Ylva Johansson a subliniat că, prin urmare, „pe masa Consiliului Afaceri Interne de joi se vor afla toate rapoartele care arată clar că atât România, cât şi Bulgaria şi Croaţia îndeplinesc în totalitate toate cerinţele pentru a fi membre cu drepturi depline ale Schengen. Şi acesta sper să şi fie rezultatul votului de joi”, a insistat ea.
Comisia Europeană a recomandat acceptarea în Schengen a Croaţiei, României şi Bulgariei, dar pentru aceasta este nevoie de unanimitate în rândul miniştrilor de interne ai UE.
România şi Bulgaria au intrat în Uniunea Europeană în 2007, iar aderarea lor la spaţiul Schengen a fost abordată până în prezent în tandem, însă Austria şi Suedia au exprimat rezerve la intrarea ambelor ţări, invocând probleme cu corupţia şi crima organizată.
***