miercuri

27 martie, 2024

23 iunie, 2015

Istvan Szekely, director de țară pentru România, în Comisia Europeană
Scaderea TVA la 19%, o nouă provocare pentru Istvan Szekely, sef al delegaţiei de negociatori a Comisiei Europene

Comisia Europeană a reacționat marți la intenţia guvernului român de a reduce TVA de la 24% la 19%, purtătorul de cuvânt al instituției spunând, potrivit RFI, că această „propunere unilaterală” poate afecta negativ durabilitatea situaţiei fiscale a României.

Luarea de poziție survine în contextul în care Comisia Europeană a instaurat de câțiva ani practica abținerii de la declarații în perioadele în care echipa sa de experți negociază la București chestiuni sensibile.

Declaraţia făcută marți de purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Annika Breidthardt, încalcă această cutumă, semnificând că asigurările oferite luni de ministrul de Finanțe Eugen Orlando Teodorovici, potrivit căruia măsura este sustenabilă, sunt practic fără acoperire.


De menționat că decizia anunțată de guvern și criticată de Comisia Europeană are inclusiv susținerea opoziției și pleacă de la o propunere a deputatului PNL Andreea Paul, care a informat presa, luni, că decizia reducerii generale a TVA, adoptată de Comisia de Buget, îi aparține.

Oficiali români și europeni, discursuri paralele

Annika Breidthard a afirmat marți că această propunerea reducerii TVA la pragul de 19% ridică „întrebări substanţiale”. Potrivit RFI, Comisia Europeană invită acum Guvernul român să păstreze toate progresele care au fost făcute până în prezent în domeniul fiscal şi să facă o analiză de impact înainte de a lua vreo decizie.

Anunțul scăderii TVA a fost făcut, duminică, pe Facebook, de premierul Victor Ponta.

(Citiți și: ”Premierul, din Turcia: TVA scade la 19%, înainte de 1 ianuarie. Semnificațiile anunțului”)

Aşa cum s-a aprobat astăzi în Comisia de buget a Camerei Deputaţilor, un lucru foarte plăcut, comisia a votat în unanimitate pentru noul Cod fiscal, care are o cotă de TVA redusă la 19%, de la 1 ianuarie 2016. Asta este lucrul sigur.


Spuneam în comisie că analizăm la Ministerul de Finanţe posibilitatea ca o astfel de măsură să fie aplicată mai devreme de 1 ianuarie 2016. Asta o să vedem în următoarele zile, la minister. Deci, un punct procentual la TVA ar însemna cam 1,8 miliarde de ron.

Acest lucru este sustenabil şi se poate regăsi în anul viitor. Este o abordare logică, pentru că acest lucru duce la consolidarea noastră economică şi la creştere economică, a explicat ministrul de Finanțe Eugen Orlando Teodorovici vorbind despre impactul bugetar al scăderii TVA.

Ministrul român de Finanțe a mai spus că i-a informat pe cei de la FMI, BM şi CE în legătură cu noile planuri vizând TVA şi că urmează să aibă discuţii cu reprezentanţii insitituţiilor financiare internaţionale. „Decât i-am informat, urmând să avem discuţii astăzi şi mâine”, a răspuns ministrul Teodorovici, întrebat ce au spus cei de la FMI, BM şi CE despre reducerea TVA

Reprezentantul rezident în România al FMI, Guillermo Tolosa, a declarat la începutul lunii că Fondul recomandă Guvernului să ajusteze măsurile de relaxare fiscală din proiectul Codului Fiscal, întrucât tăierea cheltuielilor pentru compensarea măsurilor nu va fi suficientă să acopere golul generat la buget începând de anul viitor.

Despre scăderea TVA – cu variantele de 20% sau de 19% – se vorbeste încă de anul trecut. Între timp la unele produse – cum sunt cele alimentare – TVA a fost scăzut la 9 %, complicând calculele de sustenabilitate pentru celelalte reduceri de fiscalitate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: