22 iunie, 2015

victor pontaPremierul Victor Ponta a anunțat pe Facebook că a decis, împreună cu miniştrii Sănătăţii, Nicolae Bănicoiu, şi Finanţelor, Eugen Teodorovici, care l-au vizitat duminică la spital, în Turcia, ca Parlamentul să voteze miercuri noul Cod fiscal, care va conține scăderea cotei standard a TVA la 19%, de la 24%, reducerea urmând să fie aplicată ”mai devreme de 1 ianuarie”.

Anunțul premierului are semnificații clare: fie negociatorii Comisiei Europene și cei de la București au găsit soluția menținerii deficitului bugetar în limita acceptată de 1%, fie guvernul de la București a decis să ”rupă punțile” cu creditorii internaționali.

Anunțul premierului

În această după-amiază m-au vizitat colegii mei Nicu Bănicioiu şi Eugen Teodorovici! Două lucruri extrem de importante pe care le-am discutat şi pentru care ne batem în zilele următoare:

  • miercuri, deputaţii Coalitiei PSD-UNPR-ALDE vom vota pentru adoptarea Codului Fiscal în forma aprobată în guvern cu o singură modificare – reducerea cotei standard de TVA să fie la 19 ( nu 20%) – astfel închidem şi simbolic dezastrul produs în 2010 / avem spaţiu fiscal bugetar predictibil şi asigurăm un important consens politic (PNL a anunţat că votează Codul dacă facem 19 în loc de 20) / am discutat şi este clar posibil ca reducerea TVA să intre în vigoare înainte de 1 ianuarie!
  • de la 1 iulie intră în vigoare scăderea preţurilor la medicamente cu 20% – o măsură în sprijinul a milioane de români realizată cu mari eforturi de către Guvern.

Noi muncim pentru a îndrepta relele trecutului şi a face mai bună viaţa românilor / ceilalţi fac scandal şi sunt iresponsabili!!!, a scris Victor Ponta pe Facebook, duminică seara.

Semnificațiile anunțului

Echipa tehnică a Comisiei Europene a început discuțiile cu guvernul pe 17 iunie, pentru o evaluare a acordului pe care România l-a încheiat cu Comisia.

Discuțiile se concentrează în principal pe marginea proiectului noului Cod fiscal, ale cărui prevederi atrag, potrivit estimărilor interne și internaționale, un deficit de peste 3% în 2016, cu mult peste ținta de 1% asumată prin Pactul Fiscal.

(Citiți și: ”Comisia începe evaluarea programului cu România. FMI așteaptă rezultatul pentru a decide asupra Acordului”)

Guvernul a anunţat, la începutul acestui an, prin propunerile legate de noul Cod Fiscal, că intenţionează să diminueze cota standard în două etape, prima urmând să se petreacă în ianuarie 2016, cu TVA redus la 20%, de la 24% în prezent.


Cum reducerea TVA are cel mai semnificativ impact bugetar, Comisia a transmis constant în ultimele luni că România trebuie să găsească soluții pentru încadrarea în ținta de deficit.

Una dintre soluțiile discutate a fost implementarea rapidă a reformelor structurale și creșterea gradului de absorbție a finanțărilor europene. Ce s-a întâmplat în ultimul an în aceste domenii:

  • nimic nu s-a schimbat în acționariatul CFR Marfă
  • CE Hunedoara și Oltenia nu s-au restructurat
  • reforma în Sănătate continuă să facă obiectul discuțiilor permanente între oficialii Ministerului Sănătății și cei europeni
  • Master Planul general de Transport nu este încă aprobat
  • gradul de absorbție al fondurilor europene nu s-a apreciat semnificativ de la plecarea lui Eugen Orlando Teodorovici de la Ministerul Fondurilor Europene

Alternativa prezentată de experții CE a fost modificarea, amânarea sau renunțarea la unele facilități fiscale prevăzute de proiectul Codului fiscal.

Rămași fără principalul decident politic, premierul Victor Ponta fiind în concediu medical după o operație la genunchi făcută în Turcia, negociatorii români au dat în ultima săptămână semnale că încearcă să ajungă la un compromis.

(Citiți și: ”Soluție de avarie: reducerea TVA s-ar putea opera prin ordonanță de urgență, la toamnă, după evaluarea Comisiei privind deficitul”)

Anunțul făcut duminică pe Facebook de premier anulează însă orice compromis teoretic la care ar fi ajuns negociatorii. Cum la capitolele reforme și fonduri europene pare cam târziu de acționat, din cauza procedurilor legale pe care trebuie să le îndeplinească orice acțiune din aceste domenii, aprecierea politică pe plan intern pare să primeze în fața solicitărilor europene, cu consecințe previzibile:

  • experții CE pot ajunge la concluzia că România nu a îndeplinit angajamentele asumate prin acord
  • experții FMI nu s-au alăturat misiunii de evaluare europene și așteaptă concluziile acestora pentru a întocmi propria evaluare asupra Acordului care se încheie în această toamnă
  • cu două evaluări negative, situația economică a României va face obiectul discuțiilor în ECOFIN, cu perspectiva declanșării unor măsuri suplimentare, potrivit prevederilor Pactului Fiscalității
  • perspectiva aderării la Zona Euro se îndepărtează, în cel mai bun caz

Eugen Nicolăescu: ”Premierul e dispus să rupă relația cu FMI numai să rămână la putere”

nicolaescuLiderul PNL Eugen Nicolăescu anunță că PNL nu a încheiat nicun acord cu premierul Ponta pe marginea votului asupra noilor legi ale fiscalității, caracterizând afirmația potrivit căreia ”PNL a anunţat că votează Codul dacă facem 19 în loc de 20” drept ”speculație grosolană”.

”La începutul discuțiilor de principiu pe marginea fiscalității, anul trecut, PNL a avansat ipoteza TVA de 19%, dar numai cu condiția ca măsura să fie sustenabilă. Știm că astăzi nu există spațiu fiscal pentru o asemenea măsură, cunoaștem și opoziția FMI și a CE față de măsura reducerii TVA în acest moment, deci nu aveam cum să încheiem nicio înțelegere în acest sens. Anunțul lui Victor Ponta demonstrează că acesta este dispus să sacrifice orice, inclusiv să rupă relațiile cu FMI și cu Comisia Europeană, pentru a se menține la putere”, a declarat pentru cursdeguvernare.ro Eugen Nicolăescu.

DNA așteaptă ca premierul să se însănătoșească

Premierul Victor Ponta a fost externat duminică din spitalul din Istanbul, unde a fost operat la genunchi, oficial din cauza unei accidentări la un meci de baschet.

Tot pe Facebook, premierul a anunţat că îşi va relua activitatea normală într-o perioadă de până la 28 de zile și că a cerut preşedintelui Iohannis să îi încredinţeze vicepremierului Oprea atribuţiile de prim-ministru în acest interval.

Solicitarea DNA de declanșare a urmăririi penale împotriva premierului Ponta pentru conflict de interese a fost respinsă de Parlament, însă avocatul Victor Ponta este cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru trei infracţiuni în dosarul constituit lui Dan Şova din cauza unor contracte cu companii de stat.

(Citiți și: ”Premierul Ponta, urmărit penal, refuză să demisioneze”)

Avocata premierului Ponta, Loredana Radu, a mers în două rânduri la DNA în locul clientului său. Ultima vizită a fost făcută luni, când avocata a depus acte medicale, în baza acestora cerând o nouă amânare a audierii lui Victor Ponta.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: