cursdeguvernare

marți

10 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Comisia Europeană – Raport, după protestele fermierilor împotriva politicilor verzi: creștem sustenabilitatea, scădem consumul de carne. Raportul e plin de ”provocări și oportunități”

4 septembrie, 2024

UE ar trebui să întreprindă o revizuire majoră a politicii sale agricole comune de 387 de miliarde de euro pentru a subvenționa fermierii în funcție de veniturile lor, mai degrabă decât de dimensiunea terenurilor, potrivit unui raport comandat de Bruxelles ca răspuns la protestele violente ale fermierilor din ultima perioadă.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a primit miercuri raportul final al Dialogului strategic privind viitorul agriculturii în UE, predat de președintele grupului, profesorul Peter Strohschneider. Intitulat „O perspectivă comună pentru agricultură și alimentație în Europa”, raportul prezintă o evaluare a provocărilor și oportunităților, urmată de un set de recomandări.

Aceste sugestii vor ghida activitatea Comisiei Europene în elaborarea viziunii sale asupra agriculturii și alimentației, care urmează să fie prezentată în primele 100 de zile ale celui de al doilea mandat al președintei von der Leyen, potrivit unui comunicat al Comisiei.


Printre recomandările specialiștilor se numără implementarea de scheme de încurajare a consumatorilor să-și reducă consumul de carne și de ajutare a fermierilor să se îndepărteze de activități precum creșterea animalelor.

Cea mai semnificativă propunere este o revizuire majoră a schemei de subvenții PAC a UE, care a fost lansată pentru prima dată în 1962 și reprezintă o treime din bugetul multianual al blocului.

Principalele recomandări

Raportul dialogului consideră că producția alimentară și agricolă reprezintă o parte esențială a societății europene și a securității și că diversitatea alimentelor și a agriculturii europene este un atu important.

Există un consens în rândul membrilor dialogului strategic cu privire la faptul că sustenabilitatea economică, de mediu și socială în sectorul agroalimentar se poate consolida reciproc, în special atunci când este sprijinită de măsuri de politică coerente. Se subliniază, de asemenea, rolul piețelor, al obiceiurilor alimentare și al inovării în stimularea durabilității.


Recomandările detaliate în raport sunt structurate în cinci piloni:

  • Împreună pentru un viitor durabil, rezilient și competitiv: această parte abordează necesitatea de a adapta PAC în contextul tranziției în curs către sisteme alimentare mai durabile și mai competitive, importanța consolidării poziției fermierilor în cadrul lanțului valoric alimentar, accesul la finanțare și rolul comerțului și al standardelor internaționale.

  • Progrese către sisteme agroalimentare durabile: recomandările de la această rubrică se referă la sprijinirea și promovarea practicilor agricole durabile, inclusiv pentru creșterea animalelor, și pledează pentru creșterea gradului de conștientizare cu privire la bunăstarea animalelor și la responsabilizarea consumatorilor pentru a alege regimuri alimentare durabile și echilibrate.

  • Promovarea rezilienței transformatoare: având în vedere creșterea riscurilor de mediu, climatice, geopolitice și economice, raportul subliniază necesitatea de a consolida instrumentele de gestionare a riscurilor și gestionarea crizelor, precum și de a conserva și gestiona mai bine terenurile agricole, de a promova o agricultură rezistentă la apă și de a dezvolta abordări inovatoare în materie de ameliorare a plantelor.

  • Construirea unui sector atractiv și divers: importanța reînnoirii generațiilor și a egalității de gen, precum și a zonelor rurale dinamice și a sistemelor agroalimentare este detaliată în această secțiune, inclusiv necesitatea de a proteja lucrătorii.

  • Un acces mai bun la cunoaștere și inovare și o mai bună utilizare a acestora: recomandările concluzionează că accesul la cunoștințe și competențe trebuie facilitat și că digitalizarea este o oportunitate.

Anunțat de președinta von der Leyen în discursul său privind starea Uniunii din septembrie 2023 și lansat în ianuarie 2024, Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE a reunit 29 de părți interesate importante din sectoarele agroalimentare europene, societatea civilă, comunitățile rurale și mediul academic pentru a ajunge la o înțelegere și o viziune comune pentru viitorul sistemelor agricole și alimentare ale UE.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: