Comisia Europeană a propus măsuri care să ajute statele membre să lupte cu nivelul inacceptabil al șomajului și al excluziunii sociale în rândul tinerilor, permițându-le acestora accesul la oferte de locuri de muncă, la educație și la formare, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
„Nivelul ridicat al șomajului în rândul tinerilor are consecințe dramatice pentru economiile noastre, pentru societățile noastre și, mai ales, pentru tineri. De aceea, trebuie să investim în tinerii europeni acum”, a declarat László Andor, comisarul UE pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune.
„Acest pachet de măsuri ar ajuta statele membre să se asigure că tinerii reușesc să intre pe piața forței de muncă. Dacă nu s-ar realiza acest lucru, costurile ar fi imense”.
Aproximativ 5,5 milioane de tineri de pe piața muncii (mai mult de unul din cinci) nu reușesc să își găsească un loc de muncă, iar 7,5 milioane de tineri cu vârste între 15 și 24 de ani fac parte din categoria NEET, adică nu lucrează și nici nu urmează o formă de educație sau pregătire.
Costul economic al neintegrării tinerilor pe piața forței de muncă a fost estimat de Eurofound la peste 150 de miliarde de euro pe an, adică 1,2% din PIB-ul UE.
Pentru țări precum Bulgaria, Cipru, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia și Polonia, acest cost este de 2% sau mai mult din PIB. Sumele economisite prin evitarea acestor costuri economice în prezent și în viitor depășesc cu mult costurile bugetare ale garanției pentru tineri propuse.
Comisia va sprijini statele membre prin finanțare din partea UE, prin promovarea schimburilor de bune practici între statele membre, prin monitorizarea implementării garanțiilor pentru tineri în cadrul semestrului european și prin campanii de sensibilizare.
Conform solicitării Consiliului European și a Parlamentului European, pachetul de măsuri al Comisiei pentru încadrarea în muncă a tinerilor include o propunere de recomandare adresată statelor membre privind introducerea „garanției pentru tineri”, prin care se garantează că toți tinerii până în 25 de ani beneficiază de o ofertă de muncă de calitate, de un program de formare continuă, de o ofertă de ucenicie sau de un stagiu în termen de patru luni de la ieșirea din sistemul de educație formală sau de la momentul pierderii locului de muncă.