marți

23 aprilie, 2024

7 martie, 2019

Comisia Europeană (CE) a anunțat joi că trimite României o scrisoare de punere în întârziere pentru neaplicarea corectă a anumitor cerinţe prevăzute de Directiva europeană privind gazele naturale.

Motivul: plafonarea prețurilor la gazele naturale prin Ordonanța 114.

Scrisoarea de „punere în întârziere” este primul pas în declanşarea procedurii de infringement.


Reglementările europene la care face referire scrisoarea CE „vizează asigurarea competitivităţii pe pieţele gazelor din UE, garantând în acelaşi timp aprovizionarea în condiţii de securitate a gospodăriilor şi a altor clienţi care necesită o protecţie specială”.

„În urma analizării măsurilor legislative adoptate de România în decembrie 2018 (OUG 114- n. red), Comisia a constatat că sistemul preţurilor angro reglementate nou introduse pe piaţa gazelor din România este contrar cerinţelor juridice ale UE”, precizează un comunicat al CE.

De asemenea, „Comisia consideră că aceste măsuri nu sunt adecvate pentru atingerea în mod sustenabil a obiectivului de a proteja consumatorii casnici împotriva creşterilor excesive de preţ”, susţine Executivul comunitar.

OUG 114, adoptată de Guvernul de la Bucureşti în decembrie 2018, prevede plafonarea la 68 de lei/MWh a preţului la gaze pentru următorii trei ani pentru toţi consumatorii casnici, invocând o presupusă urgență, ca să caute acoperire în reglementările europene.


Pentru consumatorii industriali preţul va fi, de asemenea, plafonat însă va fi un mix între preţul pentru consumatorii casnici, preţul de import şi costul de înmagazinare.

Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului şi unul dintre autorii OUG 114, a argumentat în decembrie 2018 că plafonarea preţului la gazele naturale nu contravine regulilor europene, pentru că în România este o situaţie de oligopol, în special în domeniul gazelor.

 Comisia Europeană are în lucru șapte dosare de nerespectare de către România a reglementărilor europene în domeniul energiei, dintre care una a ajuns, în ianuarie, în faza de sesizare a Curții de Justiție a UE. Aceasta se referă la implementarea incorectă a directivei privind stocurile de urgență de petrol și produse petroliere.

Alte șase dosare sunt tot în  faza punerii în întârziere,.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: