vineri

19 aprilie, 2024

22 octombrie, 2019

Comisia Europeană (CE) pregătește primele scrisori de avertisment adresate guvernelor țărilor membre privind eventuala ratare a țintelor fiscale, potrivit proiectelor de buget pe anul 2020.

Italia și Spania sunt printre țările vizate și bugetele lor ar putea fi susceptibile de „abatere semnificativă” de la ținte, potrivit Euractiv.

Avertismentele vin pe fondul solicitărilor CE, ca și ale Băncii Centrale Europene (BEC) și FMI adresate unora dintre țările membre, ca să-și reducă datoriile public.


Germaniei și Olandei însă, Comisia le va cere să își sporească cheltuielile de investiții publice.

Potrivit regulilor UE, CE poate cere informații suplimentare după ce aprimit proiectele de bugete naționale. Majoritatea acestor proiecte de buget au fost trimise la Bruxelles până la 15 octombrie. Sursele Euractiv nu au precizat însă câte guverne vor primi scrisori de notificare.

Finlanda a primit deja o notificare, după ce și-a trimis bugetul pe 7 octombrie, și a răspuns deja la aceasta.

Comisia Europeană este îngrijorată privind respectarea țintei de deficit bugetar structural, care exclude schimbările aferente ciclului economic și cheltuielile excepționale și irepetabile.


Deficitul structural este principalul indicator de monitorizare a finanțelor publice în condițiile Pactului de Stabilitate și Creștere al țărilor membre.

Spania ar fi una dintre țările vizate. A ieșit primăvara trecută din procedura de deficit excesiv, dar a înregistrat cel mai mare deficit structural din Zona Euro, de 3,2% din PIB (peste 38 mld. euro).

La rândul său, Italia are deja o istorie a disputelor cu Comisia Europeană (CE) privind scăderea gradului de îndatorare, acum de circa 138% din PIB. CE și-a amânat în iulie decizia de a plasa Italia în procedura de sanționare pentru a doua oară, pentru a o determina să facă ajustările bugetare necesare.

În schimb, proiectul bugetului italian pe 2020 prevede creșterea deficitului structural până la 1,4% din PIB în 2020, față de 1,2% în acest an.

Diferența este că Spania are guvern interimar până la alegerile din 10 noiembrie, dar chiar și așa a fost de acord să-și reducă deficitul bugetar total până la 1,1% din PIB, iar pe cel structural cu 0,65% din PIB (7,8 mld. euro).

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: