1 iulie, 2021

Comisia Europeană a propus miercuri, 30 iunie, să fie introduse plafoane la ratele dobânzii pentru contractele de credit de consum și interzicerea practicii de vânzare a creditului de consum la pachet cu alte produse și servicii financiare.

Inițiativa, explică Euractiv, apare ca urmare a creșterii cumpărăturilor online în timpul pandemiei și a creșterii companiilor digitale care creditează cumpărături. Executivul UE a precizat că 70% dintre consumatori au făcut cumpărături online anul trecut, produsele de nouă tehnologie constituind cea mai mare parte a achizițiilor.

În UE, normele existente privind siguranța produselor au intrat în vigoare în 2001, iar normele privind creditul de consum și protejarea consumatorilor datează din 2008.


Propunerea Comisiei include, de asemenea, plafoane pentru costul total al creditului și pentru rata procentuală anuală a taxei, noi reguli privind descoperirile de cont acceptate în mod tacit și obligația creditorului sau a furnizorului de servicii de credit de a evalua bonitatea consumatorului înainte de acordarea creditului.

Comisia dorește ca informațiile legate de credite să fie prezentate într-un mod clar inclusiv pe dispozitive digitale, astfel încât consumatorii să înțeleagă la ce se angajează atunci când apelează la un credit de consum oferit online.

„Facem mai ușor pentru consumatori să poată evita riscurile legate de obținerea unui credit și punem în aplicare reguli și mai puternice pentru siguranța produselor. De asemenea, vom pune mai multă responsabilitate pe jucătorii din piață și va fi mai dificil pentru actorii răi să se ascundă în spatele jargonului juridic complicat”, a declarat vicepreședintele Comisiei, Vera Jourova, în comunicatul care anunță propunerile.

Țărilor membre UE li se va solicita să promoveze educația finexistă disponibilă consultanța privind datoriile. Propunerile Comisiei vor trebui armonizate cu legislația curentă a statelor membre și cu viziunea Parlamentului European înainte ca acestea să poată intra în vigoare.


Este de așteptat ca intervenția Parlamentului European să ridice și mai mult ștacheta acestor viitoare reglementări.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: