18 septembrie, 2022

Comisia Europeană, neimpresionată de promisiunile guvernului Ungariei că va promova o nouă legislație,  a recomandat Consiliului UE, duminică, suspendarea a aproximativ 7,5 miliarde de euro, sau 65% din fondurile europene alocate proiectelor maghiare.

Este primul astfel de caz de aplicare a sancțiunii introduse acum doi ani, menită să protejeze mai bine respectul statului de drept. Reglementarea era tocmai răspunsul la inovațiile legislative ale Ungariei (și Poloniei). Parlamentul European a caracterizat regimul din Ungaria ca „un hibrid de autocrație electorală”.

Guvernul Ungariei a promis că va trimite noi legi Parlamentului săptămâna viitoare, pentru a pune capăt conflictului cu Comisia Europeană și a i se debloca accesul la fondurile Uniunii Europene, potrivit declarației de sâmbătă a șeful de cabinet al premierului Viktor Orban. Comisia spune că promisiunile trebuie mai întâi îndeplinite.


Regimul lui Viktor Orban a pus sub control, instanțele mass-media, ONG-urile și mediul academic și a restrâns drepturile femeilor, ale migranților și comunităților gay și femei, pe parcursul a mai bine de un deceniu deținere a puterii.

Ce i se reproșează Ungariei

Principalele aspecte care îngrijorează la Bruxelles sunt legate de:

  • funcţionarea sistemului constituţional şi electoral
  • independenţa sistemului judiciar
  • corupţia şi conflictele de interese
  • libertatea de exprimare, inclusiv pluralismul mass-media
  • libertatea academică, libertatea religioasă, libertatea de asociere
  • dreptul la egalitate de tratament, inclusiv drepturile persoanelor LGBTIQ, drepturile minorităţilor, precum şi cele ale migranţilor, solicitanţilor de azil şi refugiaţilor.

Ca urmare, Comisia propune următoarele măsuri:

  • suspendarea 65% din angajamentele pentru trei programe operaționale în cadrul politicii de coeziune;
  • Interdicția de a încheia angajamente legale cu trusturile de interes public pentru programele implementate în management direct și indirect, potrivit unui comunicat al Executivului European.

Nerespectarea statului de drept compromite fondurile europene

„Este vorba despre încălcări ale statului de drept care compromit utilizarea și gestionarea fondurilor UE. (…) Nu putem concluziona că bugetul UE este suficient protejat”, a declarat Comisarul UE pentru buget Johannes Hahn, citat de Reuters.


Johannes Hahn a amintit neregulile sistemice din legile Ungariei privind achizițiile publice, garanțiile insuficiente împotriva conflictelor de interese, deficiențele în urmărirea penală eficientă și deficiențele altor măsuri împotriva corupției.

Comisarul european a spus că Executivul European recomandă Consiliului UE, format din reprezentanții țărilor membre, suspendarea a aproximativ o treime din fondurile de coeziune preconizate pentru Ungaria din bugetul comun al blocului pentru perioada 2021-2027, în valoare totală de 1,1 trilioane de euro.

Cele 7,5 miliarde de euro în cauză reprezintă 5% din PIB-ul estimat al Ungariei pentru 2022. Țările UE au acum până la trei luni pentru a decide cu privire la propunere.

Promisiunile trebuie să devină realitate

Johannes Hahn a spus că cea mai recentă promisiune a Ungariei de a aborda criticile UE a fost un pas semnificativ în direcția corectă, dar trebuie totuși transpusă în noi legi și acțiuni practice înainte ca UE să fie încrezătoare.

Guvernul lui Viktor Orban a propus crearea unei noi agenții împotriva corupției în ultimele săptămâni.

Presiunile de la Bruxelles au venit pe fondul nevoii de bani a guvernului maghiar de a asigura bani pentru economia aflată în dificultate, în condițiile în care forintul este moneda cu cele mai proaste performanțe din estul UE.

Viktor Orban, care se autointitulează „luptător pentru libertate” împotriva viziunii asupra lumii a Occidentului liberal, neagă că Ungaria – o țară ex-comunistă de aproximativ 10 milioane de oameni – este mai coruptă decât altele din UE.

(Citește și: Ungaria este ”un regim hibrid de autocrație electorală” – raport PE”)

Comisia blochează deja fonduri de aproximativ 6 miliarde de euro alocate separat Ungariei prin instrumentul de redresare economică după pandemie, din cauza acelorași griji privind corupția.

Fonduri europene cu dedicație pentru prietenii regimului

Reuters a documentat în 2018 modul în care Viktor Orban canalizează fondurile de dezvoltare de la UE către prieteni și rude, o practică despre care organizațiile pentru drepturile omului spun că i-a îmbogățit enorm și i-a permis liderului să-și consolideze puterea.

Ungaria a avut nereguli în aproape 4% din cheltuirea fondurilor UE în perioada 2015-2019, potrivit organismului antifraudă al blocului, OLAF, de departe cel mai rău rezultat dintre cele 27 de țări UE.

De asemenea, Viktor Orban i-a greșit pe mulți din bloc, cultivând legături strânse continue cu președintele Vladimir Putin și amenințând că va nega unitatea UE necesară pentru a impune și a menține sancțiunile Rusiei pentru războiul împotriva Ucrainei.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: