Analiză

T2 din 2019 – Venitul mediu lunar s-a dublat din 2014 încoace

Datele publicate de INS pentru trimestrul II 2019 arată că veniturile românilor au depășit nivelul de 1.800 lei lunar pe persoană. Ele au fost de… Mai mult

07.10.2019

La obiect

Deficit bugetar la opt luni – salariile bugetarilor au dat peste 40% din creșterea cheltuielilor

Execuția bugetară pe primele opt luni din anul 2019 s-a soldat cu un deficit de circa 21,9 miliarde de lei sau 2,13% din PIB-ul estimat… Mai mult

07.10.2019

Chestiunea

Gospodăriile de pensionari, majoritare în România: Statistica tristă care pune politicile pe termen scurt în contradicție cu cele pe termen lung

Cele mai multe dintre cele aproape 7,5 milioane de gospodării din România sunt de pensionari, după statutul ocupațional al capului gospodăriei, potrivit datelor publicate de… Mai mult

06.10.2019

La obiect

Bugetul de Apărare la 8 luni: 1% din PIB, din care 02% din PIB sunt pentru înzestrare

Intrat în ultimul trimestru al anului 2019, Guvernul României ar trebui să depună eforturi deosebite pentru a respecta angajamentul de 2% cheltuieli anuale pentru Apărare… Mai mult

03.10.2019

Cronicile

Comisia Europeană: Noii imigranți ilegali depistați în UE, începând cu luna martie 2017, vor fi returnați în Grecia

de Iulian Soare 8.12.2016

campus refugiatiExecutivul de la Bruxelles a anunțat joi că din martie 2017 va fi repus în funcțiune, gradual, Regulamentul de la Dublin – ceea ce înseamnă că imigranții ilegli care vor fi identificați în statele membre vor fi retrimiși în Grecia, țara de intrare pe continent.

Regulamenul se va aplica numai refugiaților care vor sosi în Grecia începând cu 15 martie 2017, nu și celor aflați deja în diferite state UE.

La Sofia, ministrul de Externe bulgar a declarat că a cerut Comisiei Europene să pregătească un plan B pentru situația în care Ankara le va da drumul imigranților să plece spre UE.

Se reiau returnările către Grecia și Italia

Comisia a adoptat joi A patra recomandare privind reluarea transferurilor efectuate în temeiul Regulamentului Dublin către Grecia ca un pas în direcția funcționării normale a normelor sistemului Dublin.

Deoarece Atena și-a îmbunătățit semnificativ sistemul de azil, dar încă se confruntă cu presiunea unui flux migratoriu important, Comisia propune reintrarea treptată în funcțiune a Regulamentului Dublin (care spune că imigranții trebuie returnați în prima țară deintrare), înceând cu 15 martie 2017.

Reluarea transferurilor nu se va aplica retroactiv, ci va viza numai solicitanții de azil care au intrat în mod neregulamentar în Grecia începând cu 15 martie 2017 sau pentru care Grecia este responsabilă începând cu 15 martie 2017, spune documentul Comisiei.

Imigranții ar trebui să fie transferați numai dacă autoritățile elene dau asigurări individuale în fiecare caz că solicitantul va fi tratat în conformitate cu legislația UE.

De asemenea, persoanele vulnerabile care solicită azil, în special minorii neînsoțiți, nu vor fi transferați în Grecia.

Transferurile de refugiți din Grecia și Italia către statele membre

  • În luna noiembrie s-au înregistrat 1.406 transferuri, fiind până în prezent luna cu cel mai mare număr
  • Transferurile din Grecia s-au stabilizat la aproximativ 1.000 pe lună
  • În total, până în prezent au fost transferate 8.162 de persoane, dintre care 6.212 din Grecia și 1.950 din Italia.
  • Până în luna septembrie 2017, toți solicitanții de transfer eligibili din Grecia și Italia ar trebui să fie transferați în alte state membre.
  • Pentru asta, statele membre ar trebui să efectueze cel puțin 2.000 de transferuri pe lună din Grecia și 1.000 din Italia.
  • Începând din luna aprilie 2017, lunar, numărul de transferuri din Grecia ar trebui să fie de cel puțin 3.000 și din Italia – de 1.500 persoane.

Relocările din statele vecine Siriei

  • Au fost relocate 13.887 de persoane din cele 22.504 asupra cărora se convenise în temeiul programului din iulie 2015.
  • De la raportul precedent, un număr lunar record de 2.035 de persoane au fost relocate, în special din Turcia, Iordania și Liban.
  • Un număr suplimentar de 544 de refugiați sirieni au fost relocați din Turcia, ceea ce ridică la 2.761 numărul total de relocări din Turcia în temeiul Acordului UE-Turcia.

Tot joi, Comisia a decis să închidă procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Italiei și Greciei pentru nepunerea în aplicare a Regulamentului Eurodac ,deoarece în ambele state membre rata de înregistrare a amprentelor digitale ale resortisanților din țări terțe care au intrat în UE în mod neregulamentar pe la frontierele lor externe și cărora trebuia să li se preleveze amprente digitale este acum aproape de 100 %.

În ceea ce privește eliminarea vizelor pentru cetățenii turci, Comisia Europeană a anunțat joi, în cadrul celei de-a patra evaluări a Acordului UE – Turcia, că Ankara mai are de îndeplinit șapte obiective de referință pentru ca cetățenii acestei țări partenere să intre în Uniune fără vize.

“Comisia și Turcia au continuat dialogul pentru găsirea de soluții, inclusiv în ceea ce privește modificările legislative și procedurale necesare pentru îndeplinirea tuturor obiectivelor rămase”, se spune într-un comunicat al CE, cu referire la măsurile Ankarei care afectează statul de drept.

Acordul UE-Turcia semnat în martie anul acesta a produs rezultate pozitive și numărul de traversări neregulamentare ale Mării Egee a rămas în mod considerabil mai scăzut decât înainte de adoptarea Declarației UE-Turcia.

Bulgaria cere Comisiei un plan B pentru situația în care Turcia le deschide refugiaților porțile spre UE

Ministrul bugar de Externe, Daniel Mitov, a declarta că a solicitat Comisiei un plan B în eventualitatea continuării răcirii relației dintre UE și Turcia și a ajungerii în punctul în care Ankara își va concretiza amenințarea de a-i lăsa pe imigranții din Orientul Mijlociu să vină în Europa.

“Am cerut Comisiei să înceapă să lucreze la planul B dacă retorica va căpăta o dimensiune reală”, a declarat minsitrul, adăugând:

“Noi sperăm că nu va fi cazul, dar politicile noastre nu se pot agăța doar de speranțe”

Reamintim că președintele Recep Erdogan a avertizat de mai multe ori Europa de riscul ruperii Acordului privind imigranții.

Turcia își va deschide granițele și va lăsa refugiații să plece spre Europa ”dacă UE continuă pe acest drum”, declara în urmă cu două săptămâni Erdogan, după ce Parlamentul European a cerut suspendarea negocierilor de aderare la UE.

Parlamentul European a vot recomandarea cu 479 de voturi pentru, 37 împotrivă, 107 abțineri, din cauza reacțiilor ”disproporționate” ale Ankarei după puciul eșuat din 15 iulie.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 8.12.2016

Lăsați un comentariu


Europa

Germania reduce prognoza de creștere economică și pentru 2020

Alexandra Pele

Germania a redus prognoza de creștere economică pentru anul viitor la 1% din PIB, de la 1,5% estimarea anterioară. Guvernul de la Berlin anticipează că… Mai mult

Stiri

Număr record de spectatori la teatru și operă, în 2018. Fără bani pentru noi premiere, creșterea se va opri

Mariana Bechir

Aproape 79% din românii de peste 16 ani nu participaseră în 2015 (singurul an pentru care Eurostat deține date comparative detaliate) la nici măcar un… Mai mult

Europa

Acord nou, probleme noi: Pisica Brexitului a fost aruncată în Parlamentul de la Londra, unde nu există a treia variantă

Victor Bratu

Uniunea Europeană nu are motive să răsufle ușurată: perspectiva ieșirii Marii Britanii din Uniune fără un acord nu a fost înlăturată. Chiar devine mai probabilă… Mai mult

Stiri

Ofițerii de Securitate care l-au torturat pe Gheorghe Ursu – achitați. Decizia nu e definitivă

Vladimir Ionescu

Magistrații Curții de Apel Bucureşti i-au achitat, joi, pe Marin Pârvulescu și Vasile Hodiş, foști ofițeri de Securitate, acuzați inițial de crime împotriva umanității, în… Mai mult

Stiri

Mafia pădurilor / Un al doilea pădurar ucis de hoții de lemne în ultima lună

Vladimir Ionescu

Un angajat al Romsilva a fost ucis de hoții de lemne surprinși în pădure. Liviu Pop (30 de ani, cu trei copii), era pădurar în… Mai mult

Europa

Un nou acord Brexit: textele revizuite ale Acordului de Retragere și ale Declarației politice

Victor Bratu

Echipele de negociatori europeni și britanici au ajuns joi la un nou acord Brexit, chiar înaintea reuniunii Consiliului UE de la Bruxelles. Premierul Boris Johnson… Mai mult

Stiri

Criza opioidelor, SUA / Giganții pharma oferă 50 de mld dolari pentru închiderea investigațiilor

Iulian Soare

Cinci producători şi distribuitori de medicamente oferă 22 de miliarde de dolari în numerar și servicii și medicamente în valoare de 28 de miliarde de… Mai mult