fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Aprilie 2020 – Inflația anuală a coborât la 2,68%. Ieftinirea combustibililor a înjumătățit avansul general al prețurilor

Creşterea preţurilor de consum în luna aprilie 2020 a fost de +0,26%, potrivit datelor publicate de INS, cu mult sub valoarea consemnată în urmă cu… Mai mult

13.05.2020

Chestiunea

”Cum (re)învățăm România să se hrănească”

Dacă tot trăim pe datorie și din împrumuturi grele și scumpe, măcar să ne cumpărăm produsele made în Romania. Abia asta ar însemna o creștere… Mai mult

12.05.2020

La obiect

Martie 2020: Salarii majorate, inflația stabilă, dar avansul puterii de cumpărare a coborât la cel mai mic nivel din ultimii doi ani

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna martie 2020 a fost de 5.386 lei, cu 143 de lei sau 2,7% mai… Mai mult

12.05.2020

Analiză

Cele mai recente date definitive privind PIB-ul pe regiuni în România. Implicații pentru adoptarea euro

România figurează ca PIB/locuitor exprimat în euro la nivelul de doar 35% din media UE27, potrivit datelor prelucrate post-Brexit și publicate recent de Eurostat pentru… Mai mult

11.05.2020

Comisia Europeană: Noii imigranți ilegali depistați în UE, începând cu luna martie 2017, vor fi returnați în Grecia

de Iulian Soare 8.12.2016

campus refugiatiExecutivul de la Bruxelles a anunțat joi că din martie 2017 va fi repus în funcțiune, gradual, Regulamentul de la Dublin – ceea ce înseamnă că imigranții ilegli care vor fi identificați în statele membre vor fi retrimiși în Grecia, țara de intrare pe continent.

Regulamenul se va aplica numai refugiaților care vor sosi în Grecia începând cu 15 martie 2017, nu și celor aflați deja în diferite state UE.

La Sofia, ministrul de Externe bulgar a declarat că a cerut Comisiei Europene să pregătească un plan B pentru situația în care Ankara le va da drumul imigranților să plece spre UE.

Se reiau returnările către Grecia și Italia

Comisia a adoptat joi A patra recomandare privind reluarea transferurilor efectuate în temeiul Regulamentului Dublin către Grecia ca un pas în direcția funcționării normale a normelor sistemului Dublin.

Deoarece Atena și-a îmbunătățit semnificativ sistemul de azil, dar încă se confruntă cu presiunea unui flux migratoriu important, Comisia propune reintrarea treptată în funcțiune a Regulamentului Dublin (care spune că imigranții trebuie returnați în prima țară deintrare), înceând cu 15 martie 2017.

Reluarea transferurilor nu se va aplica retroactiv, ci va viza numai solicitanții de azil care au intrat în mod neregulamentar în Grecia începând cu 15 martie 2017 sau pentru care Grecia este responsabilă începând cu 15 martie 2017, spune documentul Comisiei.

Imigranții ar trebui să fie transferați numai dacă autoritățile elene dau asigurări individuale în fiecare caz că solicitantul va fi tratat în conformitate cu legislația UE.

De asemenea, persoanele vulnerabile care solicită azil, în special minorii neînsoțiți, nu vor fi transferați în Grecia.

Transferurile de refugiți din Grecia și Italia către statele membre

  • În luna noiembrie s-au înregistrat 1.406 transferuri, fiind până în prezent luna cu cel mai mare număr
  • Transferurile din Grecia s-au stabilizat la aproximativ 1.000 pe lună
  • În total, până în prezent au fost transferate 8.162 de persoane, dintre care 6.212 din Grecia și 1.950 din Italia.
  • Până în luna septembrie 2017, toți solicitanții de transfer eligibili din Grecia și Italia ar trebui să fie transferați în alte state membre.
  • Pentru asta, statele membre ar trebui să efectueze cel puțin 2.000 de transferuri pe lună din Grecia și 1.000 din Italia.
  • Începând din luna aprilie 2017, lunar, numărul de transferuri din Grecia ar trebui să fie de cel puțin 3.000 și din Italia – de 1.500 persoane.

Relocările din statele vecine Siriei

  • Au fost relocate 13.887 de persoane din cele 22.504 asupra cărora se convenise în temeiul programului din iulie 2015.
  • De la raportul precedent, un număr lunar record de 2.035 de persoane au fost relocate, în special din Turcia, Iordania și Liban.
  • Un număr suplimentar de 544 de refugiați sirieni au fost relocați din Turcia, ceea ce ridică la 2.761 numărul total de relocări din Turcia în temeiul Acordului UE-Turcia.

Tot joi, Comisia a decis să închidă procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Italiei și Greciei pentru nepunerea în aplicare a Regulamentului Eurodac ,deoarece în ambele state membre rata de înregistrare a amprentelor digitale ale resortisanților din țări terțe care au intrat în UE în mod neregulamentar pe la frontierele lor externe și cărora trebuia să li se preleveze amprente digitale este acum aproape de 100 %.

În ceea ce privește eliminarea vizelor pentru cetățenii turci, Comisia Europeană a anunțat joi, în cadrul celei de-a patra evaluări a Acordului UE – Turcia, că Ankara mai are de îndeplinit șapte obiective de referință pentru ca cetățenii acestei țări partenere să intre în Uniune fără vize.

“Comisia și Turcia au continuat dialogul pentru găsirea de soluții, inclusiv în ceea ce privește modificările legislative și procedurale necesare pentru îndeplinirea tuturor obiectivelor rămase”, se spune într-un comunicat al CE, cu referire la măsurile Ankarei care afectează statul de drept.

Acordul UE-Turcia semnat în martie anul acesta a produs rezultate pozitive și numărul de traversări neregulamentare ale Mării Egee a rămas în mod considerabil mai scăzut decât înainte de adoptarea Declarației UE-Turcia.

Bulgaria cere Comisiei un plan B pentru situația în care Turcia le deschide refugiaților porțile spre UE

Ministrul bugar de Externe, Daniel Mitov, a declarta că a solicitat Comisiei un plan B în eventualitatea continuării răcirii relației dintre UE și Turcia și a ajungerii în punctul în care Ankara își va concretiza amenințarea de a-i lăsa pe imigranții din Orientul Mijlociu să vină în Europa.

“Am cerut Comisiei să înceapă să lucreze la planul B dacă retorica va căpăta o dimensiune reală”, a declarat minsitrul, adăugând:

“Noi sperăm că nu va fi cazul, dar politicile noastre nu se pot agăța doar de speranțe”

Reamintim că președintele Recep Erdogan a avertizat de mai multe ori Europa de riscul ruperii Acordului privind imigranții.

Turcia își va deschide granițele și va lăsa refugiații să plece spre Europa ”dacă UE continuă pe acest drum”, declara în urmă cu două săptămâni Erdogan, după ce Parlamentul European a cerut suspendarea negocierilor de aderare la UE.

Parlamentul European a vot recomandarea cu 479 de voturi pentru, 37 împotrivă, 107 abțineri, din cauza reacțiilor ”disproporționate” ale Ankarei după puciul eșuat din 15 iulie.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 8.12.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

410.000 locuri de muncă dispărute din economie în criza Covid: O situație pe sectoare

Mariana Bechir

Numărul contractelor încetate din cauza epidemiei a depășit la sfârșitul săptămânii trecute plafonul de 400.000. Premierul Ludovic Orban declara săptămâna trecută că acestora li se… Mai mult

Stiri

CCR a admis sesizarea președintelui referitoare la învățământul online

Vladimir Ionescu

Curtea Constituţională a admis miercuri sesizarea președintelui Klaus Iohannis referitoarela neconstituţionalitatea legii ce prevedea că învăţământul preşcolar, şcolar, preuniversitar şi universitar se poate desfăşura şi… Mai mult

Stiri

Strategia de Apărare 2021-2024: schimbările produse de pandemie – cele 9 dimensiuni ale conceptului de apărare extinsă enunțate de președintele Iohannis

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că CSAT a aproba noua Strategie de Apărare 2021-2024, care va opera în continuare cu principiul de ”securitate extinsă”,… Mai mult

Europa

750 miliarde euro pentru Fondul de revenire economică. 500 miliarde granturi, 250 miliarde împrumuturi

Iulian Soare

Comisarul European pentru Economie, Paolo Gentiloni, a a scris pe Twitter că Fondul de revenire economică – pe care președintele Comisiei, Ursula von der Leyen… Mai mult

Europa

Franța injectează 8 mld. de euro în relansarea industriei auto: totul pentru mașini ”verzi”

Alexandra Pele

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat marți un program în valoare de 8 miliarde de euro pentru relansarea industriei auto. Acesta prevede transformarea Franței în… Mai mult

Stiri

Câţi bani sunt în piaţă în criza COVID: Masa monetară a crescut în ritm alert şi în aprilie

Adrian N Ionescu

Masa monetară  în sens larg (M3) a crescut cu 12,6% în aprile 2020 faţă de aceeaşi lună sin 2019, ajungând la un sold de peste… Mai mult

Stiri

Bilanț coronavirus, 27 mai: 18.594 de cazuri confirmate de la izbucnirea epidemiei, 12.162 vindecări

Vladimir Ionescu

Pe teritoriul României au fost confirmate 18.594 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, în cele două luni care au trecut de la identificarea… Mai mult