Comisia Europeană: Kosovo îndeplinește toate criteriile pentru liberalizarea vizelor - CursDeGuvernare.ro
marți

26 octombrie, 2021

Comisia Europeană: Kosovo îndeplinește toate criteriile pentru liberalizarea vizelor

19 iulie, 2018

Kosovo a îndeplinit și ultimele două cerințe pentru liberalizarea vizelor – ratificarea Acordului de delimitare a frontierei cu Muntenegru și obținerea unor rezultate consolidate în lupta împotriva criminalității și a corupției -, a anunțat joi Comisia Europeană.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Executivul comunitar îndeamnă Parlamentul European și Consiliul să adopte propunerea de eliminare a obligativității vizelor pentru resortisanții din Kosovo.


Din 2012, când a fost lansat dialogul cu Kosovo referitor la liberalizarea vizelor, Comisia a monitorizat în mod continuu îndeplinirea cerințelor prevăzute în foaia de parcurs privind liberalizarea vizelor. Raportul prezentat astăzi confirmă îndeplinirea de către Kosovo a ultimelor două criterii de referință rămase, de la prezentarea de către Comisie, în mai 2016, a celui de al patrulea raport privind progresele înregistrate:

  • delimitarea frontierei: în urma aprobării de către Adunarea din Kosovo a Acordului de delimitare a frontierei cu Muntenegru, acest criteriu de referință a fost îndeplinit la 21 martie 2018;
  • rezultatele înregistrate în lupta împotriva criminalității organizate și a corupției: Comisia a monitorizat, în ultimii doi ani, acest unic criteriu de referință rămas neîndeplinit și a organizat, în perioada 3-4 mai, o misiune tehnică în Kosovo pentru a evalua în continuare progresele înregistrate. În prezent, Comisia poate confirma că autoritățile din Kosovo au obținut rezultate constante în ceea ce privește anchetele efectuate și hotărârile definitive pronunțate de instanțe în dosare de criminalitate organizată și corupție și au consolidat rezultatele obținute, îndeplinind astfel cu succes ultimul criteriu de referință.


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr