vineri

29 martie, 2024

8 mai, 2018

Comisia Europeană a lansat marți o investigație aprofundată privind ajutorul pentru restructurare, în valoare de 95 de milioane de euro, acordat de stat Companiei Naționale a Uraniului din România.

Ajutorul a fost acordat în 2012, de către Guvernul Victor Ponta, în cadrul planului de restructurare a CNU, și reprezintă:

  • granturi
  • subvenții
  • anularea unor datorii
  • conversie a datoriei în acțiuni.

Înaintea acestui ajutor, a mai existat un împrumut urgent în valoare de aproximativ 13,3 milioane euro, acordat CNU  pentru menținerea întreprinderii pe linia de plutire.


„În acest stadiu, Comisia își exprimă îndoiala că ajutorul pentru restructurare propus” respectă normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate, precizează un comunicat al CE.

Normele UE privind ajutoarele de stat îi permit unui stat să intervină în sprijinul unei întreprinderi aflate în dificultate financiară numai în condiții specifice.

Se poate acorda un ajutor pentru o perioadă de 6 luni („ajutor pentru salvare”). După această perioadă, ajutorul trebuie să fie rambursat sau trebuie să i se notifice Comisiei un plan de restructurare, pentru ca ajutorul să poată fi aprobat („ajutor pentru restructurare”).

Condițiile pe care ajutorul CNU trebuie să le respecte:

  • respectiva întreprindere să facă obiectul unui plan de restructurare solid, care să asigure restabilirea viabilității sale pe termen lung
  • respectiva întreprindere să contribuie la costurile aferente restructurării sale
  • limitarea oricăror eventuale denaturări ale concurenței

CNU este deținută integral de statul român și are drept obiect de activitate exploatarea minelor de uraniu din România și producția de materii prime transformate în combustibil pentru centralele nucleare.

În 2017, întreprinderea avea 772 de angajați.

Planul de restructurare a CNU

  • prelungirea împrumutului pentru salvare inițial în valoare de 62 de milioane RON (13,3 milioane EUR);
    un grant în valoare de 75,5 milioane RON (16,2 milioane EUR) pentru sprijinirea investițiilor de modernizare a CNU;
    anularea unei datorii publice în valoare de 77 de milioane RON (16,6 milioane EUR);
  • conversia datoriei publice contractate de CNU în valoare de 13,34 de milioane RON (2,9 milioane EUR) în acțiuni deținute de statul român
  • o subvenție pentru funcționare de 213 milioane RON (45,8 milioane EUR ) pentru acoperirea diferenței dintre costurile de producție ale CNU și prețurile de vânzare stabilite în condiții de piață în cursul perioadei de restructurare

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: