vineri

19 aprilie, 2024

30 august, 2016

Apple_logo_Think_DifferentUPDATE:
Apple și Irlanda vor face recurs, Casa Albă acertizează UE asupra unei ”abordări unilaterale” a chestiunii.
Grupul informatic american Apple a anunțat marți că va face recurs la decizia Comisiei Europene cu privire la acordurile fiscale încheiate de Apple cu Irlanda, o decizie pe care o consideră „nefastă” pentru investițiile și locurile de muncă din Europa, informează Reuters și AFP citate de Agerpres.

Guvernul irlandez a anunțat și el că se pregătește să facă recurs la decizia Comisiei Europene. Ministrul irlandez de Finanțe, Michael Noonan, a subliniat că poziția autorităților de la Dublin este în continuare aceea că Irlanda nu a acordat un tratament preferențial Apple și nici nu a oferit ajutoare de stat. „Decizia CE nu îmi lasă altă opțiune decât să cer aprobarea Cabinetului pentru un recurs. Acesta este necesar pentru a apăra integritatea sistemului nostru fiscal, pentru a oferi certitudine fiscală companiilor și a contesta uzurparea de către prevederile comunitare privind ajutoarele de stat a competenței suverane a statelor membre în domeniul taxelor”, a declarat Michael Noonan.

Și Casa Albă a reacționat marți, avertizând UE, prin vocea purtătorului de cuvânt al președintelui Obama, asupra ”abordării unilaterale” a chestiunii.


„Suntem preocupati de o abordare unilaterală care amenintă să afecteze progresele pe care le-am făcut împreună cu europenii pentru un sistem fiscal corect”, a declarat Josh Earnest, purtatorul de cuvânt al lui Barack Obama.

***

Informația de bază :

Comisia Europeană a cerut marți Irlandei să recupereze de la grupul american Apple impozite neplătite pentru perioada 2003-2014 în valoare de până la 13 miliarde de euro, plus dobânzi, în contul unor facilități fiscale de care a beneficiat grupul american din partea autorităților irlandeze, anunță Reuters.


„Statele membre nu pot oferi facilități fiscale anumitor companii, acest lucru este ilegal conform prevederilor UE privind ajutoarele de stat. Investigația Comisiei a ajuns la concluzia că Irlanda a acordat Apple facilități fiscale ilegale, care au permis acestei companii să plătească taxe semnificativ mai mici decât alte companii timp de mai mulți ani. Grație acestui tratament preferențial, Apple a plătit în realitate un profit pe companii care a scăzut de la 1% pentru profiturile sale europene în 2003 până la 0,005% în 2014″, a declarat marți comisarul european pentru Concurență, Margrethe Vestager.

Executivul comunitar a precizat că, în urma unei investigații demarate în luna iunie 2014, s-a descoperit faptul că profiturile din vânzările realizate de subsidiarele Apple Sales International și Apple Operations Europe, companii cu sediul în Irlanda, erau alocate „într-o modalitate care nu corespunde cu realitatea economică”.

Astfel, majoritatea profiturilor generate de Apple în Europa erau alocate unor „head offices” care existau doar pe hârtie și care nu plăteau taxe nicăieri.

În concluzie, CE a cerut Irlandei să recupereze de la Apple impozite neplătite pentru perioada 2003-2014.

În replică, Irlanda a anunțat că intenționează să facă recurs la decizia CE. Ministrul irlandez de Finanțe, Michael Noonan, a subliniat că poziția autorităților de la Dublin este în continuare aceea că Irlanda nu a acordat un tratament preferențial Apple și nici nu a acordat ajutoare de stat.

„Decizia CE nu îmi lasă altă opțiune decât să cer aprobarea Cabinetului pentru un recurs. Acesta este necesar pentru a apăra integritatea sistemului nostru fiscal, pentru a oferi certitudine fiscală companiilor și a contesta uzurparea de către prevederile comunitare privind ajutoarele de stat a competenței suverane a statelor membre în domeniul taxelor”, a declarat Michael Noonan.

Taxele sunt un domeniu care ține de competența statelor membre UE însă Comisia consideră că poate interveni acolo unde facilitățile fiscale constituie ajutoare de stat, un domeniu reglementat de Executivul comunitar.

De exemplu, anul trecut Comisia Europeană a ordonat Olandei și Luxemburgului să recupereze taxele datorate de grupul auto italian Fiat și grupul american Starbucks.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: