duminică

21 aprilie, 2024

27 februarie, 2019

Comisia Europeană a conturat, pe baza concluziilor evaluării progreselor înregistrate de statele membre în ceea ce privește îndeplinirea priorităților economice și sociale, o serie de obiective pe care le consideră prioritare pentru România.

Aceste obiective de coeziune sunt propunerile Comisiei pentru modul în care vor fi alocate fondurile la dispoziția României în cadrul viitorul exercițiu financiar al UE, 2021-2027.

”Aceste domenii prioritare de investiții provin din contextul mai larg al blocajelor investiționale, nevoilor de investiții și disparităților regionale evaluate în raport. Prezenta anexă oferă baza pentru un dialog între România și serviciile Comisiei, în vederea programării fondurilor politicii de coeziune (Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul de Coeziune și Fondul Social European Plus)”, se arată în raportul de țară publicat miercuri.

Obiectivul 1: O Europă smart – transformare industrială inovatoare și inteligentă


Cheltuielile României pentru cercetare și inovare sunt cu mult sub media UE. În acest context, performanțele din aceste domenii stagnează, iar rezultate tehnologice sunt scăzute. Comisia propune alocarea de fonduri pentru consolidarea competențelor în materie de cercetare și dezvoltare, precum și de adoptare a tehnologiilor noi.

România are performanțele inferioare UE în ceea ce privește serviciile publice digitale, dar și a integrării noilor tehnologii de către mediul de afaceri, fiind necesare investiții pentru corectarea acestor discrepanțe.

Ponderea companiilor inovative este departe de media europeană, așa încât România are nevoie de investiții pentru stimularea creșterii și competitivității companiilor mici și mijlocii.

Obiectivul 2: O Europă verde și cu emisii scăzute de dioxid de carbon – tranziția la energia ecologică, investiții verzi și albastre, economia circulară, adaptarea la schimbările climatice și prevenirea riscurilor

Intensitatea energetică din România se menține peste media UE, o gospodărie din patru fiind afectată de problemele legate de furnizarea de curent. Comisia recomandă adresarea unei nevoi de investiții pentru promovarea măsurilor de eficiență energetică și pentru promovarea energiei regenerabile.


România are nevoie de măsuri de promovare a adaptării la schimbările climatice, precum și de prevenire a inundațiilor și a altor pericole naturale.

Infrastructura apei și a apelor uzate este în mare măsură insuficientă, fiind necesare investiții pentru promovarea unei gestiuni durabile a acestora.

Sistemul de gestionare a deșeurilor din România este unul dintre cele mai puțin dezvoltate din UE, cu rate ridicate de depozitare a deșeurilor și o calitate slabă a infrastructurii. Este necesară finalizarea sistemului de gestionare a deșeurilor.

Există încă lacune importante în atingerea obiectivelor UE în domeniul menținerii biodiversității, al restabilirii zonelor afectate din punct de vedere ecologic și al reducerii poluării.

Obiectivul 3: O Europă mai conectată – mobilitate și conectivitate regională în domeniul tehnologiilor informației și comunicațiilor

Starea generală a fiabilității infrastructurii rutiere și feroviare din România este slabă, rețelele de transporturi fiind printre cele mai puțin dezvoltate din UE și fără a aborda obstacolele geografice din calea traficului, precum Munții Carpați și trecerea Dunării către Bulgaria.

În acest sens, Comisia propune finalizarea infrastructurii pe axele TENT.

Mobilitatea multimodală durabilă în zonele urbane este slab dezvoltată.

Chiar dacă România are unul dintre cele mai mari ponderi de abonamente la bandă largă rapidă din UE, acoperirea rețelelor de bandă largă fixă și mobilă (4G) rămâne una dintre cele mai scăzute din UE, cu un pronunțat decalaj urban-rural. De aceea sunt necesare investiții pentru a spori conectivitatea digitală.

Obiectivul 4: O Europă mai socială – implementarea Pilonului European pentru Drepturile Sociale

România are nevoie de investiții pentru îmbunătățirea accesului la locuri de muncă, prin politici active pe piața forței de muncă, anticiparea nevoilor de competențe și sprijinirea mobilității angajaților.

Sistemul de educație trebuie să răspundă mai bine nevoilor din piața muncii.

Alte zone prioritare ce necesită investiții sunt politicile de incluziune, de integrare socio-economică a comunității Roma și de creștere a accesului la servicii de calitate a celor fără posibilități.â

Obiectivul 5: O Europă mai aproape de cetățeni prin încurajarea dezvoltării durabile și integrate a zonelor urbane, rurale și de coastă

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: