miercuri

17 aprilie, 2024

5 martie, 2014

Comisia Europeană a amendat cu peste un milion de euro societatea S.C. OPCOM S.A. pentru că a abuzat de poziția sa dominantă pe piața românească a facilitării tranzacțiilor de energie electrică pe piața spot încălcând normele UE în materie de concurență, pentru că impunea firmelor din UE să-şi deschidă sediu permanent în România pentru a intra pe piața angro de energie electrică din ţara noastră.

Între 2008 și 2013, Bursa de energie OPCOM a impus ca membrii piețelor spot de energie electrică să se înregistreze în scopuri de TVA în România, refuzând să accepte comercianții care erau deja înregistrați în scopuri de TVA în alte state membre ale UE, ceea ce înseamnă discriminarea societăţilor din UE.

De aceea, comercianții din UE nu puteau intra pe piața angro de energie electrică din România decât prin înființarea unui sediu permanent în România, ceea ce presupune costuri suplimentare și dezavantaje organizatorice pentru comercianții din UE în comparație cu cei din România.


De această încălcare este responsabilă și societatea-mamă a OPCOM, CNTEE Transelectrica SA, operatorul de transport și de sistem din România.

Decizia vine la exact o săptămână după ce România a modificat legislaţia în domeniu. Eliminarea acestei disciminării pe bursa de energie a fost realizată printr-una dintre modificările aduse Codului fiscal prin Ordonanţa de Urgenţă adoptată de guvern miercurea trecută.

„Cerința OPCOM privind înregistrarea în scopuri de TVA a creat o barieră artificială la intrarea pe piață pentru comercianții din UE și, în consecință, a redus lichiditatea pe piața angro a energiei electrice. Numărul de comercianți afectați este semnificativ. În cadrul burselor de energie de pe piețele comparabile, peste 50 % dintre participanți sunt comercianți din UE care nu sunt înregistrați în scopuri de TVA la nivel local”, se spune în comunicatul de presă ce anunţă amendarea OPCOM.

OPCOM administrează singura bursă de energie electrică din România.


Bursele de energie sunt piețe organizate de tranzacționare a energiei electrice.

Tranzacționarea spot înseamnă tranzacționarea pe termen scurt (de exemplu, în aceeași zi sau pentru ziua următoare).

Înlăturarea barierelor la intrarea pe piețele angro de energie electrică crește lichiditatea și stimulează concurența, ceea ce exercită o presiune în sens descrescător asupra prețurilor. Aceasta asigură, de asemenea, faptul că piața transmite semnale de preț corecte.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: