joi

25 aprilie, 2024

4 iulie, 2018

Uniunea Europeană a blocat prima tranşă din ajutorul financiar destinat Republicii Moldova, deoarece a considerat, după invalidarea alegerilor pentru primăria Chişinăului, că nu mai sunt întrunite „condițiile politice”.

Moldova ar fi urmat să primească în luna iulie o primă tranșă din cele 100 de milioane de euro convenite pentru susținerea agendei de stabilizare economică și de reforme structurale. Din acest ajutor, 40 de milioane urmau să fie distribuite sub formă de grant și 60 de milioane sub formă de împrumut.

Potrivit Unimedia.md, care citează portalul NewsMaker, Bruxelles-ul a înghețat însă fondurile.


„Evaluarea efectuată a arătat că nu sunt îndeplinite condițiile politice. Această concluzie a fost făcută pe baza celor mai recente evoluții din Republica Moldova și, în special, a deciziei Curții Supreme de a invalida rezultatele alegerilor din Chișinău. Prin urmare, plata primei tranșe de asistență macrofinanciară a fost amânată”, a explicat Comisia Europeană, într-un răspuns trimis NewsMaker.

Reamintim că Andrei Năstase, candidatul Platformei Demnitate şi Adevăr (proeuropeană), a câştigat turul doi al alegerilor din Chişinău la o diferenţă de 12.644 de voturi faţă de socialistul Ion Ceban. Instanțele au invalidat însă scrutinul, considerând că Năstase a provocat “agitație electorală”, atunci când a îndemnat alegătorii, pe Facebook, să iasă la vot.

Funcţia de primar interimar al Chişinăului va fi asigurată de viceprimarul Ruslan Codreanu până la noul scrutin, care va avea loc în 2019.

Federica Mogherini – comisarul european pentru Afaceri Externe, şi Johannes Hahn – comisarul pentru Politica de Vecinătate şi Extindere, au transmis ulterior un comunicat în care avertizau că așteaptă din partea autorităților moldovenești să ia măsurile de rigoare pentru a asigura că rezultatele alegerilor primarului de Chișinău – care au fost recunoscute și de observatorii naționali și internaționali și au reflectat voința cetățenilor – sunt respectate.


Discuții despre suspendarea asistenței macrofinanciare au mai existat și anul trecut, la Bruxelles, tot din cauza neîndeplinirii condițiilor privind statul de drept și independența justiției. Atunci, discuțiile au fost provocate de decizia parlamentului moldovean de a trece la sistemul mixt de vot, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: