Comisia Europeană a anunțat joi adoptarea unui set de 10 măsuri de asistență financiară a statelor din regiunea Sahel, în cadrul ”Fondului de Urgență pentru Africa pentru stabilitate și combaterea cauzelor migrației în Africa”.
Un sumar al celor 10 măsuri a fost comunicat de Comisie:
- Ajutor pentru cooperare între statele G5 și Sahel Security College (valoare 7 milioane euro). Proiect menit să ducă la întărirea securității în zona Sahel prin cooperare regională între statele G5- Burkina Faso, Mali, Mauritania, Niger și Ciad. Urmează să se constituie un forum care să caute soluții de luptă împotriva terorismului, crimei organizate și traficului de persoane din regiune.
- Mecanism de răspuns și resurse pentru migranți (valoare 7 milioane euro). Proiectul este menit să ajute Niger să blocheze fluxul de migranți care traversează țara prin prin dezvoltare economică și socială.
- Dezvoltarea mecanismelor locale de management al fluxurilor migraționiste (valoare 25 milioane euro). Proiectul sprijină înființarea de grupuri care să identifice, să înțeleagă și să analizeze consecințele valurilor de migrație, grupuri care să și ofere soluții alternative populației indigene sau migranților și să încerce repatrierea acestora.
- Susținerea acordurilor de pace prin oferirea de servicii esențiale în regiunea Sahel (valoare 20 de milioane euro). Proiectul este menit să îmbunătățească viața categoriilor vulnerabile, afectate de foamete sau insecuritate alimentară.
- Susținerea acordurilor de pace prin regenerare economică în Mali (valoare 10 milioane euro). Proiectul vizează stimularea economiei locale și îmbunătățirea serviciilor din 18 localități din regiunile Gao și Timbuktu.
- Crearea de locuri de muncă prin dezvoltarea culturilor de nuci caju (valoare 13,5 milioane euro). Proiectul se va derula în regiunile Kayes, Sikasso și Koulikoro din Mali, având ca obiectiv producția, procesarea și valorificarea nucilor caju, și în regiunea Casamance din Senegal, unde se va încerca îmbunătățirea condițiilor de viață.
- Îmbunătățirea condițiilor de viață în zonele frecvent părăsite de migranți (valoare 8 milioane euro). Proiectul se va concentra pe zonele Podor, Ranérou, Matam și Kanel, prin îmbunătățirea condițiilor de viață a populației locale.
- Creșterea securității alimentare în regiunea Matam (valoare 1,1 milioane euro). Se vizează îmbunătățirea accesului la hrană, diversificarea produselor și dezvoltarea cunoștințelor de bună nutriție.
- Normalizarea condițiilor de viață a persoanelor afectate de conflict în zona Casamance (valoare 4,5 milioane euro). Diversificarea activităților generatoare de venituri și îmbunătățirea stării de sănătate a populației prin asigurarea accesului la apă potabilă și igienă.
- Facilitate tehnică în valoare de 5 milioane euro pentru realizarea de studii care să identifice, să monitorizeze, să evalueze și să comunice activitățile desfășurate prin program.