Comisia Europeană a aprobat miercuri planurile strategice ale Bulgariei și României din cadrul politicii agricole comune (PAC). Planul României are o valoare de 14,9 miliarde euro, cel al Bulgariei de 5,6 miliarde euro.
Prima variantă a planului românesc a fost trimisă la Comisie pe 28 februarie, iar varianta finală – rezultată după mai multe modificări cerute de Comisie – a fost transmisă la Bruxelles în octombrie.
Planul României, anunță Comisia Europeană, urmărește îmbunătățirea mijloacelor de subzistență ale fermierilor și a competitivității acestora.
Pe lângă sprijinul pentru venit, aproximativ 1,1 miliarde euro se vor aloca investițiilor în ferme și unități de prelucrare.
România utilizează 41 % din bugetul său pentru dezvoltare rurală pentru a încuraja practici ecologice în zonele cu valoare naturală ridicată, în scopul protejării biodiversității. Se preconizează că 611.000 de hectare de teren vor face obiectul unor astfel de practici.
Pentru a menține atractivitatea zonelor rurale din România, planul va sprijini crearea a peste 12.000 de locuri de muncă în aceste zone, cu finanțare pentru întreprinderi și infrastructură.
Noua politică agricolă comună (PAC), care urmează să înceapă la 1 ianuarie 2023, este concepută pentru a modela tranziția către un sector agricol european durabil, rezilient și modern.
PAC va beneficia de finanțare în valoare de 270 miliarde euro pentru perioada 2023-2027.
***