După trei ani de negocieri, negociatorii Parlamentului European și ai statelor membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord privind noua Politică Agricolă Comună (PAC), destinată să „înverzească” agricultura europeană. Veniturile fermierilor vor fi completate de subveții de 270 de miliarde de euro, potrivit mai multor surse citate de AFP, Reuters și Agerpres.
Reforma PAC se va aplica începând din ianuarie 2023 și va avea un buget de aproximativ 387 miliarde de euro pe o perioadă de şapte ani, inclusiv subvenţiile directe către fermieri.
Cele 27 de state membre UE au căzut de acord în luna octombrie 2020 asupra reformei PAC , dar pentru aplicarea acesteia , statele membre trebuia să ajungă la o înţelegere cu Parlamentul European.
Plațile directe din 2023
Negociatorii celor două părţi au căzut de acord asupra unor reguli care obligă ţările membre UE să cheltuie 20% din plăţile directe către agricultori începând din 2023-2024, pentru a creşte la 25% din plăţi între 2025-2027, pentru aşa-numitele „eco-scheme” care protejează mediul, potrivit unui unui document consultat de Reuters.
Textul final al acordului nu a fost încă publicat.
Noile reguli din Politica Agricolă Comună se vor aplica din 2023 şi nu acoperă Marea Britanie, ca urmare a ieşirii acestei ţări din UE.
(Citiți și: „Propunerile Renew Europe pentru a ancora agricultura românească în noua Politică Agricolă Comună”)
„Sunt foarte satisfăcut să pot să spun că am reuşit. Cu privire la anumite puncte, am fi dorit un rezultat diferit, dar pe ansamblu, cred că putem fi satisfăcuţi de acordul obţinut”, a scris pe Twitter comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.
Acordul trebuie ratificat de Parlamentului European şi cele ale statelor membre UE.