vineri

29 martie, 2024

26 noiembrie, 2020

Comisia Europeană a aprobat miercuri planul Germaniei de renunțare accelerată la cărbune, prin intermediul căruia statul îi va plăti pe operatorii centralelor care furnizează energie pe bază de cărbune.

”Eliminarea treptată a centralelor pe cărbune contribuie într-un mod crucial la transformarea într-o economie neutră din punct de vedere climatic, în conformitate cu obiectivele acordului european european. Planurile Germaniei de a oferi stimulente pentru închiderea timpurie a acestor uzine și de a compensa companiile care ies din piață sunt în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat”, a anunțat miercuri Comisarul pentru competiție, Margrethe Vestager.

Potrivit proiectului german, care a fost aprobat de legislativ în iunie 2020, utilizarea cărbunelui în producerea de electricitate va fi interzisă după anul 2038.


Legea privind eliminarea treptată a cărbunelui include un preț maxim pe care operatorii îl pot solicita drept compensație în schimbul închiderii producției. În principiu, statul german ar urma să plătească operatorilor din branșă compensații în valoare totală de 4,35 miliarde euro.

În plus, pachetul legislativ mai prevede că guvernul federal va aloca o sumă totală de 40 miliarde euro pentru landurile în care există mari exploatații carbonifere și care vor trebui să restructureze acest sector, tot până în 2038. Guvernul german a înființat deja un comitet care să asigure distribuția corectă a pachetului de 40 miliarde euro între landurile Saxonia, Brandenburg, Renania de Nord- Westfalia și Anhalt.

Până în prezent, guvernul german a refuzat să detalieze modul în care vor fi stabilite compensațiile acordate companiilor producătoare de energie pe bază de cărbune. Comisia Europeană a precizat doar faptul că Autoritatea de reglementare a energiei din Germania va organiza șapte licitații, între 2020 și 2023, pentru închiderea centralelor termice pe cărbune. O procedură similară, dar anuală, până în 2026, va fi organizată și pentru centralele de producție a energiei electrice pe bază de lignit (sub 150 MW).


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: