vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 noiembrie, 2015

gazComisia Europeană a aprobat miercuri o listă cu 195 de proiecte-cheie de infrastructură energetică, cunoscute sub denumirea de proiecte de interes comun, care vor contribui la realizarea obiectivelor energetice și climatice ale Europei și care constituie baza pe care se va constitui Uniunea Energetică europeană.

Potrivit unui comunicat al executivului European, lista de proiecte- o actualizare a celei adoptate în octombrie 2013-  cuprinde 108 proiecte din sectorul energiei electrice, 77 din sectorul gazului, 7 din sectorul petrolului și 3 rețele inteligente.

Pe această listă revizuită se numără și proiecte care privesc România:

  • interconectarea cu Coridorul sudic și/sau cu terminale GPL din Grecia, prin Bulgaria, România, Serbia și Ungaria
  • interconectarea rețelei naționale cu cea internațională la Isaccea
  • creșterea capacităților de stocare a gazelor naturale la Sarmășel și Depomureș, precum și creearea unor noi depozite subterane în România
  • clusterul România (Reșița)-Serbia(Pancevo), denumit „Mid Continental East Corridor”

”Aceste proiecte ne vor ajuta să integrăm piețele noastre energetice, să diversificăm sursele de energie și rutele de transport și să punem capăt izolării energetice a unora dintre statele membre. Acestea vor spori, de asemenea, nivelul de energie din surse regenerabile în rețea, reducând semnificativ emisiile de dioxid de carbon. Transformarea din punct de vedere energetic a Europei va necesita investiții în valoare de miliarde în infrastructura strategică. Această listă de proiecte va contribui la asigurarea faptului că fondurile noastre servesc obiectivului nostru de a garanta energie la prețuri abordabile pentru europeni”, a anunțat miercuri Comisarul pentru politici climatice și energie Arias Cańete.

Proiectele de interes comun beneficiază de proceduri de autorizare accelerate, de condiții mai bune de reglementare și pot fi eligibile pentru acordarea de sprijin financiar din Mecanismul pentru interconectarea Europei (MCE).

Un buget de 5,35 miliarde de euro a fost alocat infrastructurii energetice transeuropene prin MCE pentru perioada 2014-2020, contribuind la punerea în aplicare mai rapidă a proiectelor de interes comun și făcând ca acestea sa fie mai atractive pentru investitori.

Descărcați AICI- LINK lista actualizată a proiectelor-cheie de infrastructură energetică

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

De la adoptarea primei liste de proiecte de interes comun, în 2013, 13 proiecte au fost finalizate sau urmează să fie date în folosință înainte de sfârșitul anului 2015. În plus, se estimează că aproximativ 62 de proiecte vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2017.

Lista de proiecte de interes comun se actualizează la fiecare doi ani pentru a integra noi proiecte și pentru a elimina proiectele perimate.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: