Lucrarea de doctorat a fostului vicepremier Gabriel Oprea este un plagiat, este decizia luată de Comisia de științe juridice a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), anunță Digi24.
Potrivit procedurii, raportul Comisiei de specialitate trebuie votat de Consiliul general al CNATDCU, iar dacă verdictul se păstrează, Gabriel Oprea va avea la dispoziție 10 zile pentru a contesta decizia.
Ședința Consiliului general în care se va discuta cazul său este programată pentru 1 august.
Reamintim că miercuri va fi anunțat răspunsul final în cazul lui fostului premier Victor Ponta, care a contestat concluzia CNATDCU. Dacă se menține decizia de plagiat, CNATDCU va cere ministrului Educației retragerea titlului de doctor în științe deținut de Ponta. Această etapă este una pur formală.
Situația lui Gabriel Oprea este mai complicată, întrucât acesta a fost îndrumător de doctorate la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” și mai multe teze coordonate de el sunt și ele suspectate de plagiat.
Nouă dintre persoanele care și-au dat doctoratul cu fostul vicepremier, marea majoritate demnitari și persoane publice, au înaintat deja cereri de renunțare la doctorat, însă nu există normele tehnice pentru un astfel de demers.
Cele nouă persoane și-au dat doctoratul în perioada 2010 – 2013, avându-l drept coordonator pe Gabriel Oprea:
- Radu Stroe
- Daniel-Andrei Moldoveanu
- Romeo-Marius Raicu
- Mihai Stănişoară
- Dimitrie Bogdan Licu
- Adela-Loredana Popescu (Neagu)
- Mihai Tudose
- Neculai Onţanu
- Loredana-Claudia Diaconescu (Radu)
Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, declara săptămâna trecută că Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” trebuie fie să ceară CNATDCU evaluarea lucrările de doctorat suspectate de plagiat și să retragă titlurile obținute prin încălcarea normelor academice sau să își asume aceste teze declarând clar că nu există nicio problemă.
Teza de doctorat a lui Gabriel Oprea – zeci de pagini plagiate
Teza de doctorat a lui Gabriel Oprea, „Plângerea prealabila – perspectiva istorica”a fost coordonată de profesorul Ion Neagu, de la Facultatea de Drept a Universității din București. Ion Neagu a fost membru al PSD, chiar senator al acestei formațiuni.
Comisia de Etică a Universității București s-a pronunțat, în septembrie anul trecut, în privința tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, considerând-o un plagiat. Marian Popescu, președintele acestei Comisii, a spus că a identificat mai multe formule de copiere în lucrarea lui Gabriel Oprea – nu doar copy&paste, nu doar citări fără ghilimele, ci și copiere de idei, reformulate pe scurt.
2 răspunsuri
Plagiază şi alţii, nepolitici. Pentru propria imagine ar trebui sa investim mai mult decât Budapesta, iar ca sa ne apropiem de monarhiile culte, dotarea Bibliotecii Nationale tb sa fie ca la Londra, la Berlin sau la Paris, sa se poata SCRIE carti in ea, fara constrângerea la plagiat ca n-ai din ce scoate citatele!
Zilele acestea am vazut intr o emisiune la postul b1 cum dl.vanghelie explica ca acest Oprea facea dosare,multe dosare cunoscutilor ca sa se pozitioneze bine in partid.Atunci ma gandesc,din aceasta cauza Piedone tinea -la cald-relatia cu Oprea.