marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 septembrie, 2020

Parlamentarii din Comisiile pentru muncă și protecție socială reunite au avizat luni rectificarea bugetară, cu două amendamente ce impune majorarea cu 40% a pensiilor și creșterea salariilor personalul din învățământ, anul acesta, a declarat pentru cursdeguvernare.ro Cristian Seidler (USR), membru în comisie.

Amendamentul care crește cu 40% punctul de pensie:

Menţinerea valorii punctului de pensie, aşa cum este prevăzut în lege, la valoarea de 1775 lei, în scopul păstrării calendarului privind majorarea punctului de pensie până la intrarea în vigoare, în integralitate, a Legii privind sistemul public de pensii.


Cabinetul Ludovic Orban a aprobat rectificarea bugetară cu o creștere a punctului de pensie de 14%, față de 40% cât prevedea legea PSD.

Impactul pe acest an al majorării va fi de aproximativ patru miliarde de lei,

„Suntem într-o criză economică, suntem într-o criză care a afectat atât veniturile la bugetul de pensii, cât și veniturile bugetului de stat. Se vede limpede că majorarea cu 40% este o majorare care nu poate fi susținută financiar pentru că ea generează un pericol grav pentru echilibrul bugetar al României, riscând să afecteze capacitatea României de a face față tuturor plăților. Vom crește pensiile, procentul nu îl voi prezenta public decât atunci când vom avea finalizate toate aceste evaluări, analize”, explica premierul, înaintea ședinței în care s-a adoptat a doua rectificare bugetară de anul acesta.

La 30.06.2020 subvenția transferată de la bugetul de stat la bugetul de asigurări sociale a fost de 9,5 miliarde lei, însemnând 0,87% din PIB și respectiv 22,6% din totalul veniturilor bugetului asigurărilor sociale. Pentru a asigura resursele necesare creșterii pensiilor cu 40% subvenția acordată ar trebui să crească în 2021 la aprox 2% din PIB, adică aprox 6% din veniturile întregului buget public consolidat estimat pentru anul 2021, urmând ca cel puțin același nivel de subvenție să fie alocat pe termen lung.

Majorarea salariilor profesorilor – al doilea amendament impus în Comisia de muncă


Un al doilea mendament ce va duce la creșterea cheltuielilor bugetare vizează majorarea salariilor profesorilor. Guvernul a amânat măsura cu un an, până la 1 septembrie 2021, din cauza constrângerilor bugetare survenite din cauza crizei Covid-19.

Conform OUG 114/2018, personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere și personalul de îndrumare și control din învățământ urma să beneficieze de o majorare consistentă a salarilor, la 1 septembrie, astfel încât să ajungă acum la nivelul grilei de salarizare din 2022.

Era una dintre măsurile costisitoare programate pentru acest an electoral, alături de creșterea cu 40% a punctului de pensie. Conform sindicatelor din domeniu, media majorării era de aproximativ 300 – 400 de lei, pe lună, pentru fiecare dintre cei aproximativ 240.000 de profesori.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Ordonanța pentru rectificarea bugetară prevede o creștere a deficitului de la 6,7% din PIB la 8,6% din PIB și o contracție a PIB de 3,8% din PIB, față de 1,8% estimarea anterioară, astfel încât mai multe cheltuieli reglementate deja sunt amânate.

Raportul cu recomandarea pentru plen va fi votat în Comisia de buget și finanțe.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: