duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 iulie, 2012

Președintele Comisiei de la Veneția și-a exprimat miercuri îngrijorarea față de încercările de a exercita presiuni asupra Curții Constituționale de la București de către Puterea politică, Gianni Buquicchio făcând apel la respectarea independenței justiției și a statului de drept în România.

Comisia de la Veneția, organism care funcționează pe lângă Consiliul Europei, are rolul de a veghea asupra resăectării democrației și legii în Europa, după căderea Cortineri de Fier.

Ce spune președintele Comisiei de la Veneția:

  • Am aflat cu mare îngrijorare de diversele încercări de a exercita presiune asupra Curţii Constituţionale a României şi de a-i submina independenţa.
  • Curtea Constituţională a cerut spijinul Comisiei de la Veneţia în această privinţă.
  • Comisia de la Veneţia a subliniat în mod repetat rolul fundamental al Curţii Constituţionale ca garant al ordinii constituţionale a statului şi al drepturilor fundamentale. O instanţă constituţională care îşi ia rolul în serios trebuie să ia uneori decizii care nu sunt bine primite de majoritatea de la momentul respectiv. Legitimitatea acţiunilor sale derivă din Constituţie. Acest lucru trebuie să fie acceptat de celelalte organe ale statului şi nu poate, sub nicio formă, să justifice vreo imixtiune în ceea ce priveşte independenţa Curţii.
  • Reamintesc că independenţa şi inamovibilitatea judecătorilor Curţii Constituţionale sunt garantate la art.145 din Constituţia României.
  • Reprezentanţii coaliţiei de guvernare tocmai ce au declarat că nu urmăresc punerea în aplicare a unor măsuri care să pună în pericol independenţa Curţii şi a judecătorilor săi. Fac apel la România, stat membru al Comisiei de la Veneţia şi al Consiliului Europei, precum şi al Uniunii Europene, să respecte pe deplin propria Constituţie şi standardele internaţionale privind independenţa justiţiei şi statul de drept.Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: