Comisiile de buget din Cameră și din Senat, ridicate luni prin decizie a plenului la rang de comisie de anchetă parlamentară asupra modului în care s-au făcut cele două rctificări bugetare din 2016, au stabilit marți programul de audieri la comisie, care se vor derula miercuri și joi.
Primii chemați, miercuri, sunt: fosta conducere ANAF și foștii secretari de stat de la Ministerul Fondurilor Europene. Urmează, joi, foștii secretari de stat din Ministerul de Finanțe.
Potrivit președintelui comisiei de specialitate din Cameră, Leonardo Badea, în funcție de răspunsurile primite miercuri și joi se va decide dacă mai este nevoie de audierea foștilor titulari ai celor 2 ministere sau chiar a fostului premier, Dacian Cioloș.
”Concomitent, noi trimitem adrese în care cerem date de la Ministerul Fondurilor Europene, de la Ministerul Finanțelor și de la ANAF. Sperăm că toți cei invitați vor veni la comisii și credem în transparență, să stabilim exact ce s-a întâmplat”, a precizat deputatul Badea.
Ancheta declanșată de comisiile parlamentare de specialitate are ca punct de plecare o serie de acuzații lansate de președintele PSD Liviu Dragnea, pe data de 8 ianuarie, la România TV, când a anunțat că ”este foarte posibil” ca să iniţieze o comisie parlamentară de anchetă în faţa căreia să fie chemaţi foști membri ai Guvernului Cioloș pentru a da explicaţii în legătură cu faptul că veniturile bugetare din 2016 sunt ”mai mici cu 10 sau 14 miliarde de lei”, în consecință existând mai puțini bani pentru bugetul din 2017.
”Vorbim de cel puţin cinci persoane care trebuie să dea explicaţii: primul ministru, ministrul Finanţelor, ministrul Fondurilor europene, şeful ANAF şi preşedintele Consiliului Fiscal”, cerea imperativ șeful PSD.
La acuzațiile inițiale au răspuns atât fostul premier Cioloș cât și fostul ministru Anca Dragu, care au explicat, cu cifre, că Liviu Dragnea se înșeală.
Explicații legate de tehnica bugetară și care au demonstrat lipsa de fundament a declarațiilor lui Liviu Dragnea au fost lansate de Lucian Croitoru, consiler al guvernatorului BNR, de Ionuț Dumitru, președinte al Consiliului fiscal, de senatorul PNL Florin Cîțu sau de președintele INACO, Andreea Paul.
Toate argumentele tehnice și logice sunt ignorate de liderii PSD și ALDE, care au impus formarea comisiei de anchetă.
Încă de la instalarea guvernului Grindeanu, președintele Klaus Iohannis și-a manifestat îmgrijorarea față de modul în care va fi construit bugetul pe 2017, care trebuie să onoreze promisiunile de campanie ale PSD dar și angajamentele internaționale asumate de România.