vineri

21 iunie, 2024

11 iunie, 2024

Comisia Europeană a ajuns la concluzia că planul Ungariei de a sprijini construirea unei noi fabrici de componente auto în Észak Magyarország nu este în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat. Prin urmare, ajutorul nu poate fi acordat de Ungaria, transmite executivul UE.

Conform Comisiei, investiția ar fi fost făcută de compania beneficiară chiar și fără sprijin public.

Investigația

În octombrie 2022, Comisia a inițiat o investigație aprofundată pentru a evalua dacă planurile Ungariei de a acorda 43,76 milioane euro companiei GKN Automotive Hungary Kft (anterior Rubin NewCo Kft) pentru construirea unei noi fabrici de componente auto în regiunea Észak Magyarország, în nordul Ungariei, sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat.


Pe baza evaluării sale preliminare, Comisia a constatat că proiectul de investiții facilitează dezvoltarea economică și ocuparea forței de muncă într-o regiune mai puțin favorizată a UE.

Cu toate acestea, Comisia a avut îndoieli cu privire la conformitatea ajutorului preconizat cu Orientările Comisiei privind ajutoarele de stat regionale („OAR”).

De aceea, Comisia a decis să investigheze în continuare dacă hotărârea de înființare a noii fabrici în Ungaria era dependentă direct de ajutorul statului maghiar sau ar fi fost realizată în acea zonă chiar și fără sprijin public.

Pe baza investigației sale aprofundate, Comisia a concluzionat că Ungaria nu a reușit să demonstreze că ajutorul a fost decisiv pentru ca beneficiarul să își stabilească investiția în Ungaria.


Dovezile disponibile au arătat că beneficiarul a decis să investească în Ungaria fără a lua în considerare sprijinul public și nu au existat dovezi suficiente că investiția ar fi avut loc în altă locație, în lipsa acestui ajutor.

Δntrucât ajutorul nu a avut, prin urmare, un „efect stimulativ” real și nu a încurajat efectiv GKN Automotive Hungary să investească în regiunea specifică Észak Magyarország, ajutorul este incompatibil cu normele UE privind ajutoarele de stat. Prin urmare, ajutorul nu poate fi acordat de Ungaria”, explică un comunicat al Comisiei Europene.

(Citește și: Parlamentul European dă în judecată Comisia, din cauza deblocării fondurile pentru Ungaria)

Comisia consideră că beneficiarul nu se afla în situația de a fi „convins” cu un ajutor de stat să investească

Orientările privind ajutoarele de stat au stabilit normele în temeiul cărora statele membre pot acorda ajutoare de stat companiilor pentru a sprijini investițiile în noi unități de producție în regiuni mai puțin favorizate din Europa, asigurând în același timp condiții de concurență echitabile între statele membre.

Pentru a respecta OAR, o măsură de ajutor trebuie să respecte o serie de condiții:

  • Ajutorul trebuie să aibă un „efect stimulativ” real, cu alte cuvinte, trebuie să încurajeze efectiv beneficiarul să investească într-o anumită regiune;

  • ajutorul nu trebuie să depășească plafonul de ajutor regional aplicabil regiunii în cauză și trebuie să se limiteze la minimul necesar pentru a atrage investiția în regiunea defavorizată;

  • ajutorul nu trebuie să aibă efecte negative precum crearea de capacități excedentare pe o piață în declin;

  • ajutorul nu trebuie să provoace în mod direct relocarea unor activități existente sau închise din alte părți ale UE către unitatea care beneficiază de ajutor;

  • ajutorul nu trebuie să deturneze investițiile dintr-o altă regiune din UE, care este la fel de dezavantajată sau mai dezavantajată din punct de vedere economic decât regiunea în care are loc investiția care beneficiază de ajutor.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: