joi

23 mai, 2024

22 august, 2023

Uniunea Europeană ar trebui să prelungească intredicția importurilor de produse agricole ucrainene, care expiră pe 15 septembrie, în cinci țări vecine cel puțin până la sfârșitul anului 2023, a declarat comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

„Obiectivul meu este să conving Comisia Europeană și statele membre, în primul rând ca UE să subvenționeze tranzitul cerealelor din Ucraina către porturi maritime și terțe țări, și în al doilea rând să extindă interdicția de import la aceste cinci țări, inclusiv Polonia, cel puțin până la sfârșitul anului”, a declarat Wojciechowski la radioul public poloniez.

El a propus ca UE să finanțeze, ca parte a asistenței pentru Ucraina, transportul cerealelor către porturile desemnate de unde cerealele vor fi expediate în Africa și Asia.


Importurile de cereale din Ucraina către țările UE care se învecinează cu această țară sunt, de asemenea, o „soluție dăunătoare” pentru fermierii ucraineni, a spus el.

„Acesta este în mare parte un comerț speculativ: profită de faptul că […] Ucraina are prețuri mici și unii oameni încearcă să profite de pe urma acestui fapt. De aceea, este necesar să blocăm comerțul la frontieră, așa cum este acum, și să ajutăm Ucraina pentru tranzit, pentru că aceasta este solidaritate la nivel global, pentru că există unele țări care au mare nevoie de cereale ucrainene”, a spus Wojciechowski.

Transportul cerealelor din Ucraina prin Polonia nu justifică costurile, a spus el. Destinațiile tradiționale ale cerealelor ucrainene sunt Indonezia și Egiptul, iar drumul către aceste țări nu trecea prin Polonia, a spus el.

Ucraina ar trebui să exporte aproximativ 4 milioane de tone de cereale pe lună, a adăugat el. UE este capabilă să tranziteze această cantitate de cereale către porturi maritime, dar „aceasta necesită subvenții”, a mai spus el.


Pe 5 iunie, Comisia Europeană a convenit să extindă până pe 15 septembrie restricțiile privind exporturile de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui din Ucraina în cinci țări, și anume în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. În același timp, tranzitul acestor culturi prin aceste țări este permis.

Polonia nu va ridica interdicția de import pe 15 septembrie, chiar dacă UE nu va accepta extinderea perioadei, a declarat premierul polonez săptămâna trecută.

Zelenski cere ca UE să ridice restricțiile „inacceptabile” la importurile agricole

Președintele Volodimir Zelenski a cerut luni Uniunii Europene să se asigure că interdicția „inacceptabilă și clar non-europeană” a importurilor de cereale ucrainene în cinci țări UE este ridicată până la data limită de 15 septembrie.

În discursul său video de luni noapte, rostit după o întâlnire cu oficiali guvernamentali, Zelenski a spus că nu poate fi vorba de extinderea restricțiilor dincolo de termenul limită.

„Credem că partea europeană își va îndeplini obligațiile cu privire la această dată, când restricțiile temporare vor înceta să se mai aplice”, a spus Zelenski.

„Orice extindere a acestor restricții este complet inacceptabilă și în mod clar neeuropeană. Europa are capacitatea instituțională de a acționa mai rațional decât să închidă cutare sau cutare graniță pentru anumite tipuri de bunuri.” Ucraina, a spus el, „lucrează activ cu toată lumea pentru a găsi o soluție care să fie în conformitate cu spiritul Europei noastre”.

Președintele ucrainean scrisese anterior pe aplicația de mesagerie Telegram că orice extensie a embargoului este „inacceptabilă sub orice formă”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: