11 august, 2023

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunţă creşterea cantității de cereale provenite din Ucraina care tranzitează România, de la peste 2 milioane de tone lunar, cât este în prezent, la patru milioane de tone. Pentru asta, a spus Sorin Grindeanu, trebuie optimizat canalul Sulina, care este singura cale navigabilă viabilă pentru transporturile de cereale provenite din Ucraina.

Declarațiile ministrului Transporturilor au fost făcute, potrivit News.ro, la finalul unei reuniuni care a avut loc, vineri, la Galaţi, şi la care au participat oficiali din România, Republica Moldova, Ucraina, din Statele Unite şi oficili ai Comisiei Europene.

Discuţiile de la Galaţi au avut loc în contextul intensificării atacurilor Rusiei asupra porturilor din Ucraina.

Sorin Grindeanu: ”Ținta pe care ne-am propus-o în perioada următoare: 4 milioane de tone”


”Sprijinim în continuare eforturile strategice pentru contracararea agresiunii Rusiei asupra Ucrainei. (…) Am căzut de acord că trebuie accelerate exporturile de cereale ucrainene în contextul atacurilor din ultimele săptămâni asupra porturilor ucrainene”, a afirmat Sorin Grindeanu, vineri după-amiază, la finalul reuniunii care a avut loc la Galaţi. 

El a precizat că în cadrul discuţiilor a fost subliniată importanţa rutelor de transport – terestre, ferate şi navale – pentru menţinerea unui flux continuu.

”Am reiterat că, din perspectiva transportului pe Dunăre, canalul Sulina este singura cale navigabilă viabilă pentru aceste transporturi şi de aceea este important să optimizăm constant capacitatea acestei rute. În concluzie, din punctul nostru de vedere a fost o întâlnire extrem de bună, care ne va duce, prin măsurile pe care le vom lua, la creşterea capacităţii de tranzit a cerealelor care provin din Ucraina prin România astfel încât de la peste 2 milioane de tone, cât avem acum lunar, să ajungem la ţinta pe care ne-am propus-o în perioada următoare, şi anume de aproape patru milioane de tone”, a adăugat Grindeanu.

Achiziţie de pilotine cu asistență financiară americană

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Tranasporturilor Bogdan Mîndrescu a arătat, într-o postare pe Facebook:


”Am convenit că este necesară o accelerare a exporturilor de cereale din Ucraina, în contextul în care Rusia continuă să atace obiective de infrastructură portuară în zona Dunării. Au fost stabilite o serie de măsuri privind facilitarea transbordării şi tranzitului transfrontalier, dar şi privind achiziţia de pilotine – având ca fundament angajamentul SUA de a acorda asistenţa financiară atât României, cât şi Ucrainei.

Alte măsuri precum extinderea rutelor alternative de export, modernizarea punctelor de trecere a frontierei ucrainene, modernizarea infrastructurii critice pentru transportul feroviar şi rutier, dar şi sprijinirea dezvoltării capacităţilor de export a sectorului privat de-a lungul Dunării, vor beneficia, de asemenea, de sprijin din partea SUA”, a susţinut Mîndrescu.

La discuţiile de la Galați au participat, alături de oficiali români, coordonatorul pentru sancţiuni al Departamentului de Stat al SUA, Jim O’Brien, ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, reprezentanta Comisiei Europene Magda Kopczynska, viceprim-ministrul ucrainean Oleksandr Kubrakov şi ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare din Republica Moldova, Vladimir Bolea.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: