sâmbătă

20 aprilie, 2024

28 martie, 2022

Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, se află luni și marți în misiune la București. „Vizita se va axa pe discuţii cu privire la perspectivele economice, precum şi cu privire la situaţia din România la o lună de la începutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei”, menţionează un comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene.

Potrivit calendarului oficial, comisarul Gentiloni a avut luni întâlniri cu 5 oficiali români: Dan Vîlceanu, ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților, Klaus Iohannis, președinte al României, Adrian Câciu, ministru al Finanțelor, Raed Arafat, secretar de stat în MAI.

Pentru ziua de marți sunt prevăzute întâlniri cu premierul Nicolae Ciucă și cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Mesajele comisarului european pentru MIPE


La întâlnirea cu Dan Vîlceanu, comisarul Paolo Gentiloni a subliniat că mesajul Guvernului României referitor la realizarea reformelor finanţate prin PNRR este crucial.

„Ţările sunt afectate de acest război, provocări, refugiaţi, preţurile la energie, iar în viziunea mea acestea nu ar trebui să afecteze planurile noastre referitoare la PNRR”, a afirmat Gentiloni.

Oficialul european s-a arătat nerăbdător să primească veşti privind inaugurări ale unor investiţii importante şi s-a arătat dispus chiar să participe la astfel de evenimente, pentru a-şi arăta susţinerea faţă de eforturile depuse de autorităţile române.

Anunț preventiv: Posibile mici întârzieri legate de proceduri legislative de durată

După întâlnirea de la MIPE, Dan Vîlceanu a scris pe Facebook: ”PNRR al României este unul curajos, dar beneficiem de sprijinul Comisiei Europene, astfel încât să realizăm toate investiţiile şi reformele pe care ni le-am propus.


În cadrul întâlnirii pe care am avut-o cu Paolo Gentiloni, comisarul pe Economie, am vorbit despre provocările programului în contextul situaţiei din ţara vecină, Ucraina, dar şi despre reforme esenţiale pe care le avem în PNRR, precum reforma pensiilor, digitalizare şi energie.

Mesajul meu a fost că implementarea programului se desfăşoară conform calendarului, fiind posibile mici întârzieri legate de procedurile legislative de durată. Unele din obiectivele pe care trebuie să le atingem în martie depind de legi aflate în Parlament„.

Paolo Gentiloni despre perspectivele economice ale României

La Ministerul de Finanțe, comisarul european a anunțat: ”Am discutat despre impactul războiului asupra economiei noastre. Economia noastră este puternic redeschisă la începutul acestui an după criza de pandemie şi aşteptăm o creştere economică puternică atât în Europa cât şi în România, aproximativ 4% creştere.

Desigur, impactul războiului va afecta această creştere. Noi am văzut deja un impact asupra inflaţiei. A urcat la 6,2% în Uniunea Europeană şi la 7,9% în România, în februarie, şi ne putem aştepta ca aceste cifre să crească mai departe”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Demagogie.
    Efecte zero!
    Vedem daca se va fi intamplat ceva la 31 decembrie 2022.
    Cand vom putea spune:
    efectul razelor de luna asupra galoşilor de guma.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Demagogie.
    Efecte zero!
    Vedem daca se va fi intamplat ceva la 31 decembrie 2022.
    Cand vom putea spune:
    efectul razelor de luna asupra galoşilor de guma.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: