joi

28 martie, 2024

28 martie, 2022

Comisia Europeană va face recomandări privind derogările de la regulile taxării energiei, care ar putea fi permise, temporar, pentru a face față scumpirii energiei, a anunțat comisariul European pentru Economie, Paolo Gentiloni (foto), luni, într-o conferință de presă la Ministerul român al Finanțelor.

„Trebuie să păstrăm coordonarea și (Comisia Europeană) va veni, în următoarele săptămâni, cu recomandări referitoare la tipurile de derogări de la regulile taxării energiei, care vor fi permise temporar în această situație dificilă”, a spus Paolo Gentiloni.

Țările membre deja au cheltuit aproximativ 0,5% din  produsul lor brut (la nivelul UE) perntru a amortiza scumpirile electricității și carburanților, potrivit estimărilor Comisiei, citate de oficialul european.


Comisarul European a amintit că Uniunea se bazează pe reguli, iar  statele membre au reacționat „legitim și correct” la creșterea costului electricității și a carburanților.

„Ajustarea” PNRR-urilor se poate face respectând „sute de pagini” de reguli

Deși a acceptat că planurile naționale de redresare și reziliență (PNRR) au fost concepute înaintea declanșării războiului din Ucraina, Paolo Gentiloni a susținut că acesta a crescut importanța respectării planurilor.

„PNRR -urile nu se pot amenda sau ajusta doar pentru că o țară sau alta a decis să o facă. (…) Există un mecanism pentru asta și sute de pagini cu reguli și reglementări cu respectarea cărora s-ar putea face asta”, a răspuns Paolo Gentiloni la o întrebare referitoare la dorința unor țări (Germania) care ar dori să redistribuie fondurile aprobate.

„Este esențial ca, în acest moment în  care războiul riscă să afecteze creșterea economică, să păstrăm parcursul redresării economiei prin PNRR. Deși au fost concepute înainte de război, acestea devin cu atât mai importante acum.  Nu putem pierde oportunitatea PNNR din cauza războiului”, a mai spus comisarul european.


În aceeași conferință, ministrul roman al Finanțelor, Adrian Câciu, a confirmat că discuţiile au vizat şi modul în care România rămâne angajată în PNRR-ul său şi a fost trecut în revistă modul în care PNRR-ul din România este în grafic.

Adrian Câciu a spus că Ministerul Finanțelorn și Guvernul și-au atins țintele. Paolo Gentiloni, va mai avea întrevederi și cu preşedintele României, Klaus Iohannis, cu premierul Nicolae Ciucă, cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, cu ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne şi şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, ministrul Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu, şi cu guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: