miercuri

24 aprilie, 2024

16 ianuarie, 2014

Acordul de Liber-Schimb dintre Moldova și UE este valabil pentru întreg teritorul republicii, dar este decizia autorităților din Transnistria dacă implementează  condițiile necesare și îl aplică, se spune într-un comunicat transmis Euractiv, de către biroul comisarului european pentru Extindere, Stefan Fule.

Ambasadorul rus la UE, Vladimir Cijov, și-a exprimat luni neîncrederea în capacitatea Uniunii de a găsi o soluție pentru regiunea separatistă Transnistria (nerecunoscută de ONU), din punctul de vedere al aplicării Acordului de Liber-Schimb semnat cu Republica Moldova, în noiembrie, la Vilnius .

„Nimeni nu pune la îndoială integritatea teritorială a Moldovei, însă în această ţară funcţionează practic două economii. Cum se va încadra acest lucru în Acordul de Liber-Schimb? Am discutat cu reprezentanţi moldoveni, care au recunoscut că problema este legitimă, dar care au spus «suntem siguri că UE se va gândi la ceva»”, a declarat Vladimir Cijov.


Biroul comisarului european pentru Extindere, Stefan Fule, a transmis Euractiv că  „DCFTA (Acordul de Liber-Schimb) se va aplica teritoriului Republicii Moldova între frontierele sale internaţionale recunoscute” (ceea ce înseamnă și Transnistria), dar va rămâne la decizia autorităţilor de la Tiraspol să aplice prevederile acordului şi să „implementeze toate condiţiile necesare”. Biroul comisarului ”încurajează Transnistria să se adapteze în acest sens”, se mai spune în răspuns.

Nicu Popescu, analist senior la Institutul pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene, a explicat că toate firmele transnistrene care exportă produse în UE sunt înregistrate în Republica Moldova și au documente și conturi bancare moldovenești.

De asemenea, 30% din exporturile Tiraspolului sunt cu Moldova și 40% cu state din UE, ceea ce înseamnă că aceste companii deja respectă standardele Uniunii.

Perioada de tranziție pentru aplicarea Acordului de Liber-Schimb va fi extinsă un an, până în vara lui 2015, pentru Transnistria, pentru a oferi timp suficient acestei regiuni să se adapteze.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: