Bugetul alocat de UE pentru Politica Regională se va diminua cu aproximativ cu aproximativ 10 – 12%, după ieșirea Marii Britanii din Uniune, a declarat comisarul european responsabil de acest domeniu, Corin Crețu. Acest minus va trebui acoperit de statele membre prin contribuții naționale din proiecte, a explicat oficialul UE.
„Mă îngrijorează faptul că bugetul pe ansamblu al UE va scădea în ceea ce privește politica pe care o coordonez, iar estimările noastre sunt că sumele vor scădea între 10-12%.
Într-adevăr, negocierile cu Marea Britanie nu merg bine. În Marea Britanie este o propagandă legată de „factura de divorț” și de pedeapsa pe care UE vrea sa o dea.
Nu este vorba de așa ceva. Este vorba de fapt de obligațiile Marii Britanii, pentru că ei au fost în Consiliu atunci când au votat sumele pentru fiecare țară în parte.
Ei sunt adepții ideii că în martie 2019, dacă vor ieși din UE, a doua zi să nu își mai plătească contribuția la bugetul UE.
Noi considerăm că trebuie să își plătească contribuția până în 2023, pentru că dacă nu vor face, nu ne vor lovi pe noi, cum spun ei, „ birocrații de la Bruxelles”, ci vor lovi în statele cele mai puțin dezvoltate, în aceste regiuni mai puțin dezvoltate, pentru că ele au cele mai multe proiecte, vor trebui să suplinească acest procent de 10-12% din bani naționali.
Vă dați seama în ce situație ingrată aș fi eu să mă duc din sat în sat și să spun: „ne-am angajat să vă dăm, dar nu mai avem pentru că Marea Britanie nu mai contribuie”, a spus Corina Crețu, aflată într-o vizită în România.