Analiză

T2 din 2019 – Venitul mediu lunar s-a dublat din 2014 încoace

Datele publicate de INS pentru trimestrul II 2019 arată că veniturile românilor au depășit nivelul de 1.800 lei lunar pe persoană. Ele au fost de… Mai mult

07.10.2019

La obiect

Deficit bugetar la opt luni – salariile bugetarilor au dat peste 40% din creșterea cheltuielilor

Execuția bugetară pe primele opt luni din anul 2019 s-a soldat cu un deficit de circa 21,9 miliarde de lei sau 2,13% din PIB-ul estimat… Mai mult

07.10.2019

Chestiunea

Gospodăriile de pensionari, majoritare în România: Statistica tristă care pune politicile pe termen scurt în contradicție cu cele pe termen lung

Cele mai multe dintre cele aproape 7,5 milioane de gospodării din România sunt de pensionari, după statutul ocupațional al capului gospodăriei, potrivit datelor publicate de… Mai mult

06.10.2019

La obiect

Bugetul de Apărare la 8 luni: 1% din PIB, din care 02% din PIB sunt pentru înzestrare

Intrat în ultimul trimestru al anului 2019, Guvernul României ar trebui să depună eforturi deosebite pentru a respecta angajamentul de 2% cheltuieli anuale pentru Apărare… Mai mult

03.10.2019

Cronicile

”Coloana a 5-a” a Rusiei în Europa: Sputnik a lansat ediţia poloneză

de Anne-Marie Blajan 3.3.2015

SputnikReţeaua Sputnik se extinde, aşa cum a fost anunţat încă de anul trecut, şi a lansat de curând şi site-ul în limba poloneză. Misiunea, aşa cum arată un comunicat de presă citat de media de la Varşovia, este „să ofere o perspectivă diversă asupra ştirilor internaţionale”.

Lansarea are loc în contextul în care Vladimir Putin vrea să menţină influenţa Rusiei în străinătate, dar şi al unor mari restructurări și reduceri pentru presa de la Moscova. Agenţia de ştiri TASS a concediat mai mulţi jurnalişti, iar bugetele alocate unor site-uri finanţate guvernamental şi alocate cinematografiei au fost reduse.

Polonia este un puternic susţinător al Ucrainei şi a cerut ca forţe de menţinere a păci ale ONU să fie amplasate în zona aflată în conflict în estul Ucrainei, pentru a observa şi supraveghea menţinerea armistiţiului.

Site-ul Sputnik oferă accesul şi la Radio Sputnik Polonia, care difuza deja în Polonia. „Site-urile Sputnik reflectă lumea multipolară de astăzi”, mai arată comunicatul de presă, folosind un termen des întâlnit la preşedintele Putin, care încearcă să vorbească despre o lume multipolară, contestând ideea de monopol american asupra chestiunilor internaţionale.

Preşedintele comisiei parlamentare pentru servicii speciale din Polonia, Marek Biernacki, a afirmat că autorităţile poloneze supraveghează atent astfel de iniţiative.

“Nu avem nicio iluzie că Rusia este pregătită să acorde sume substanţiale de bani şi să pună la dispoziţie resurse umane pentru a construi o aşa-numită coloana a cincea, care este operativă în Polonia, mai ales pe internet”, a spus politicianul polonez.

În toamna trecută, Rusia şi-a schimbat strategia media în plan internaţional, pe fondul celor mai încordate relaţii cu Occidentul de la războiul rece încoace.

Moscova a crescut bugetul pentru instituţiile sale media din străinătate în 2015, alocând 400 de milioane de dolari pentru canalul de televiziune Russia Today (RT) şi 170 de milioane de dolari pentru Rossiya Segodnya, agenţia de presă de stat care include şi Sputnik News.

Sputnik News este un website şi reţeaua de radiouri care înlocuieşte Vocea Rusiei. Spre deosebire de instituţia pe care o înlocuieşte, Sputnik News se remarcă prin mărime: va fi prezent în 34 de ţări, în 130 de oraşe. Aşa cum arată planurile de dezvoltare, birouri redacţionale vor fi şi în Bucureşti şi la Chişinău.

Sputnik News va avea redacţii în principalele capitale ale lumii: Washington DC, Berlin, Londra, Beijing, Paris, însă birourile sale sunt în special concentrate în vecinătatea apropiată Rusiei.

Alte manifestări ale Rusiei în statele central şi est-europene: specularea problemelor minorităților

Sputnik a anunţat deschiderea unui birou şi la Bucureşti. Deocamdata asta nu s-a întâmplat, însă în România este prezentă Russia Today. Sâmbătă şi duminică a organizat o conferinţă în care a fost prezent, prin Skype, şi Alexandr Dughin – cel mai influent sfătuitor al lui Vladimir Putin.

Modurile în care Rusia îşi manifestă influenţa şi produce agitaţie în regiune sunt diverse. De exemplu, foloseşte prietenii de la Budapesta pentru a agita cartea minorităţilor.

A fost cazul anul trecut în Ucraina, este cazul, din când în când, în România sau Slovacia, ţări cu o minoritate maghiară.

Presa de la Budapesta scria anul trecut, în contextul conflictului din estul Ucrainei, că şi alte regiuni ale acestei ţări prezintă probleme similare, cum ar fi Transcarpatia, unde există, printre altele, minorităţi române şi maghiare.

Publicaţii de la Budapesta afirmau că anularea legialţiei privind limbile minorităţilor şi mobilizarea militară în regiunile cu minorităţi pot fi fundaţia de la care să pornească un conflict similar celui din est şi în Transcarpatia.

Guvernul ungar, la fel ca şi cel român, au atras atenţia asupra legislaţiei privind limbile minorităţilor, dar premierul Viktor Orban a vorbit despre autonomia minorităţii maghiare din Ucraina.

Astfel de declaraţii au fost făcute şi referitor la minoritatea maghiară din România. Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, declara recent că, în condiţiile în care există forme de autonomie în ţări UE, este inacceptabil ca autonomia să nu fie acordată şi comunităţii maghiare din Transilvania. Altfel, maghiarii din Romania ar fi considerati “cetăţeni de rangul doi”, ceea ce este inacceptabil.

Maghiarii din ţara noastră nu au revendicat niciodată ceva ce nu este acceptat în UE, argumenta oficialul ungur, prezent în România la aniversarea a 25 de ani a UDMR.

Astfel de declaraţii trebuie privite şi în acest context, spuneau surse politice şi diplomatice. Rămâne o întrebare în ce măsură pot fi ele luate în serios.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 3.3.2015

Lăsați un comentariu


Europa

Germania reduce prognoza de creștere economică și pentru 2020

Alexandra Pele

Germania a redus prognoza de creștere economică pentru anul viitor la 1% din PIB, de la 1,5% estimarea anterioară. Guvernul de la Berlin anticipează că… Mai mult

Stiri

Număr record de spectatori la teatru și operă, în 2018. Fără bani pentru noi premiere, creșterea se va opri

Mariana Bechir

Aproape 79% din românii de peste 16 ani nu participaseră în 2015 (singurul an pentru care Eurostat deține date comparative detaliate) la nici măcar un… Mai mult

Europa

Acord nou, probleme noi: Pisica Brexitului a fost aruncată în Parlamentul de la Londra, unde nu există a treia variantă

Victor Bratu

Uniunea Europeană nu are motive să răsufle ușurată: perspectiva ieșirii Marii Britanii din Uniune fără un acord nu a fost înlăturată. Chiar devine mai probabilă… Mai mult

Stiri

Ofițerii de Securitate care l-au torturat pe Gheorghe Ursu – achitați. Decizia nu e definitivă

Vladimir Ionescu

Magistrații Curții de Apel Bucureşti i-au achitat, joi, pe Marin Pârvulescu și Vasile Hodiş, foști ofițeri de Securitate, acuzați inițial de crime împotriva umanității, în… Mai mult

Stiri

Mafia pădurilor / Un al doilea pădurar ucis de hoții de lemne în ultima lună

Vladimir Ionescu

Un angajat al Romsilva a fost ucis de hoții de lemne surprinși în pădure. Liviu Pop (30 de ani, cu trei copii), era pădurar în… Mai mult

Europa

Un nou acord Brexit: textele revizuite ale Acordului de Retragere și ale Declarației politice

Victor Bratu

Echipele de negociatori europeni și britanici au ajuns joi la un nou acord Brexit, chiar înaintea reuniunii Consiliului UE de la Bruxelles. Premierul Boris Johnson… Mai mult

Stiri

Criza opioidelor, SUA / Giganții pharma oferă 50 de mld dolari pentru închiderea investigațiilor

Iulian Soare

Cinci producători şi distribuitori de medicamente oferă 22 de miliarde de dolari în numerar și servicii și medicamente în valoare de 28 de miliarde de… Mai mult