UPDATE marți, 10.011, ora 09.45: Unul dintre cei nouă răniți transferați duinică noaptea în spitale din Marea Britanie a decedat marți dimineața. Este a 48-a persoană care-și pierde viața din cauza incendiului de la Club Colectiv.
Luni seara, în spitalele din România mai erau internați 71 de pacienți, dintre care 14 erau în stare critică şi şapte în stare gravă.
UPDATE 20.00: Luni seara, la Spitalul de Arși a decedat încă un bărbat rănit la Club Colectiv. Numărul total al celor care și-au pierdut viața din cauza acestui incendiu a ajuns la 47.
Numărul persoanelor care au decedat din cauza incendiului de la Club Colectiv a ajuns la 46, după ce în weekend au mai murit 13 răniți, iar luni dimineața a încetat din viața și jurnalista Teodora Maftei, în clinica din Israel unde fusese transportată; 31 de pacienți au fost trimiși în străinătate, dar 3 au murit pe drum; Guvernul întrunit în ședință de urgență a aprobat luni ajutoarele financiare pentru familiile răniților internați. Ministerul Sănătății coordonează în continuare transferul pacienților către statele UE care s-au oferit să ajute România.
Rudele care vor însoți răniții tratați în străinătate vor primi 7.500 de euro lunar (6.000 de euro pentru cazare, masă și alte cheltuielil și 1.500 de euro pentru transport), iar familiile celor internați în țară – câte 6.000 de lei pe lună, pe toată durata spitalizării, a stabilit Guvernul interimar în ședința de luni.
Banii vor fi acordați sub forma unui ajutor de urgență, în maximum 5 de zile de la primirea solicitării și, cel mai probabil, a declarat premierul interimar Sorin Cîmpeanu, sursa acestor sume va fi fondul de rezervă pus la dispoziția Guvernului.
Acest fond deține acum peste 250 de milioane de euro: „Este vorba de o sumă de 1,145 miliarde lei, deci peste 250 de milioane de euro. Vă spun asta pentru a vă asigura că există disponibilitate financiară şi nu sunt niciun fel de emoţii pe acest palier”, a explicat premierul Cîmpeanu.
În cazul pacienților trimiși în străinătate, statul va deconta toate cheltuielile de tratament și spitalizare, indiferent dacă răniții sunt sau nu asigurați și dacă este vorba despre clinici din UE sau alte state.
Starea răniților
În spitalele din Capitală erau internate, luni dimineața, 83 de persoane, dintre care 15 sunt în stare critică, şase în stare gravă şi 61 sunt stabilizaţi.
Răniții transferați în străinătate
În weekend au fost transferați în spitale din străinătate 21 de pacienți, însă 3 au decedat în timpul transportului. Au fost folsoite două avioane militare ale Minsiterului Apărării.
Duminică noaptea au mai plecat (cu o aeronavă NATO care parcurge distanțele în jumătate din timpul necesar avioanelor militare românești), alți 10 pacienți, dintre care nouă au fost preluați de Marea Britanie, iar unul, de Norvegia.
Alianța a oferit aeronava după ce autoritățile române i-au solicitat ajutorul, al o săptămână de la incendiu.
Luni sosesc în țară echipe de doctori din Germania şi Franţa, pentru a vedea dacă mai există răniți a căror stare de sănătate să permită transportul spre aceste state.
Trei anchete pe cazul Colectiv
Până acum, 45 de răniți (cei care au fost audiați) s-au constituit parte civilă în dosarul de ucidere din culpă investigat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
În momentul de față, procurorii fac învestigații în trei dosare care privesc incendiul de la Club Colectiv.
Primul dosar a fost deschis la Parchetul General și în acesta au fost arestate șase persoane:
- cei trei acționari ai clubului – Costin Mincu, Alin Anastasescu şi Paul Gancea, pentru ucidere din culpă.
- Mihai Niță și Daniela Ioana Niță – acționari ai Golden Ideas Fireworks Artists SRL, firma care s-a ocupat de spectacolul pirotehnic din seara tragediei, sunt acuzați de favorizarea făptuitorului și sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri
- Viorel Zaharia – unul dintre angajații trimiși să se ocupe de artificiile de la concertul de pe 30 octombrie – a fost arestat preventiv pentru ucidere din culpă.
Un al doilea dosar este la DNA, dosarul în care au fost reținuți Cristian Piedone și cele două funcționare care au eliberat ilegal autorizația de funcționare a Club Colectiv. Fostul edil este acuzat de abuz îns erviciu și fals intelectual, iar fostele sale subalterne, de complicitate la aceste infracțiuni.
Al treilea dosar se află în lucru tot la DNA și a fost deschis prin autosesizarea Secției militare de aici, în urma dezvăluirilor făcute în presă.
În acest caz se verifică dacă nu cumva se fac vinovați și unii angajați ai ISU București – Ilfov, care ar fi controlat de mai multe ori clubul, dar nu au constatat lipsa avizului pe care ei ar fi trebuit să-l elibereze.