vineri

22 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 octombrie, 2017

Procurorul – șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a relatat vineri, în ședința Secției pentru procurori a CSM, că unul dintre inspectorii judiciari care au verificat managementul instituției a arătat un interes special pentru două dosare importante.

Vineri, la CSM au continuat audierile pe marginea Raportului întocmit de echipa de la Inspecția Judiciară care a verificat managementul DNA. Raportul are 500 de pagini și enumeră unele nereguli la DNA, precum dosare întârziate, dar și performanțele atinse de instituție sub conducerea Laurei Codruța Kovesi. În concluzii se recomandă menținerea în funcție a actualului procuror – șef.

Joi, și-a prezentat punctul de vedere coordonatoarea echipei de control, Elena Rădescu, care anterior le-a acuzat pe două dintre colegele sale – Monica Pleşea şi Mihaela Hitruc. Acestea, reclama Rădescu într-o sesizare a CSM, „nu au fost mulţumite cu fişele, planurile de anchetă” de la DNA şi „au adoptat o conduită lipsită de calm, bazată pe un ton ridicat. Acest lucru a creat mai multor procurori o stare de disconfort manifestată prin plâns”.


La ieșirea de la CSM, Rădescu a confirmat că au existat procurori anticorupție care au cedat nervos în timpul verificărilor Inspecției Judiciare:  „Da, au fost umiliţi. Prin conduită, comportament.”

Vineri, Laura Codruța Kovesi a dezvăluit că unii inspectori au arătat un interes deosebit față de anumite dosare, în care au citit acte ce sunt în mod normal secrete. Ea a prezentat ca dovadă un bilețel uitat de unul dintre inspectori printre actele unui astfel de caz important:

„S-au citit şi anumite acte în anumite dosare, de anumiţi inspectori. Am aici un bileţel, pierdut printre dosare.

Sunt trecute două numere de dosare, pentru a fi verificate.


Era uitat printre acte. Îl las aici, la CSM să verificaţi, este uşor de verificat al cui este scrisul de pe el.

Unul dintre dosare este extrem de important.

De ce un inspector vine cu un număr de dosar şi apoi se uită în registru să vadă unde este cazul?”

„Nu am întâlnit așa ceva în 22 de ani de activitate”

Laura Codruţa Kovesi a criticat dur modul în care Inspecţia Judiciară a controlul de la DNA și raportul întocmit, faptul că nu există un raport unic de control și nici concluzii unitare:

„Avem un raport de control semnat de 3 dintre inspectori, apoi avem 3 inspectori care semnează anumte file din actul de control, nu am întâlnit aşa ceva în 22 de ani de activitate.

Nu am găsit această procedură în niciun raport de control.

Apoi avem o notă de opinie semnată de 3 inspectori judiciari.

Apoi avem o notă întocmiă de directorul Direcţiei Judiciare care constată că raportul nu respectă structura, aşa cum normele o cer.”

Kovesi a acuzat și încălcarea procedurilor de control la DNA, raportat la normele şi conduita inspectorilor judiciari:

„Am remarcat o lipsă de metodologie în redactarea controlului”, a spus Kovesi, care a adăugat că unii inspectori au fost lipsiți de obiectivitate, pe anumite chestiuni, iar analizele acestora au fost superficiale sau eronate.

„Rostul unui control nu este de a vâna greşeli, ci de a vedea dacă sunt probleme administrative care pt fi înlăturate, vorbim de un control managerial. Dacă cei cu funcţii de conducere şi-au respectat planul managerial”, a explicat procurorul – șef al DNA.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Un prieten m-a sunat aseară, să mi se plângă ”cât

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: