sâmbătă

20 aprilie, 2024

16 februarie, 2017

Laura Codruța Kovesi a anunțat joi că DNA va face o contestație în anulare la decizia Curții de Apel din Alba Iulia care a suspendat o pedeapsă pronunțată pentru abuz în serviciu invocând o hotărâre a Curții Constituționale care spune că este infracțiune doar încălcarea legislației primare.

Reamintim că prin hotărârea din 9 februarie Curtea de Apel Alba Iulia a anulat pedeapsa de 3 ani de închisoare cu executare a unui fost secretar general al Consiliului Judeţean Hunedoara care, împreună cu alți funcționari publici, a aranjat un concurs.

Judecătorul a considerat că în cauza pe care a judecat-o a apărut „o dezincriminare a faptei” ca urmare a deciziei CCR de anul trecut care a produs o modificare a elementelor constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu, acesta nemaifiind incrimat dacă nu vizează încălcarea legislației primare, adică a a unei legi, ordonanțe sau ordonanțe de urgență.


Hotărârea pronunțată de Curtea de Apel Alba Iulia nu spune însă că Decizia CCR este o decizie de dezincriminare totală a abuzului în serviciu.

Laura Codruța Kovesi a explicat joi că DNA va ataca această sentință, printr-o contestaţie în anulare care se poate face, printre alte situaţii, „când împotriva unei persoane s-au pronunţat două hotărâri definitive pentru aceeaşi faptă.”

Dacă în afara deciziei de la Alba Iulia mai apar și alte astfel de hotărâri, a mai anunțat Kovesi, se va apela la un recurs în interesul legii (RIL), care să impună un mod unitar de rezolvare în instanță:

„După apariţia deciziei am analizat motivarea, am decis să o atacăm cu contestaţie în anulare.


Este o decizie izolată. Am studiat practica judiciară şi este o soluţie izolată. În cursul anului trecut, după decia CCR, au fost multe soluţii de condamnare pentru abuz, peste 60 de persoane au fost condamnate. CCR nu a dezincriminat infracţiunea de abuz în serviciu.

Nu avem de a face cu o dezincriminare.

Atacăm cu o contestaţie în anulare.

Dacă vom găsi şi alte decizii, vom sesiza procurorul general cu un recurs în interesul legii. Pentru motivul invocat în contestaţia la executare, pentru aceleaşi motive, în situaţii similare, contestaţiile la executare au fost respinse”, a declarat procurorul şef al DNA.

Reamintim că Dan Daniel, beneficiarul hotărârii Curții de APel Alba Iulia, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, în 2015, într-un dosar care a vizat infracţiuni de serviciu comise la organizarea concursului pentru postul de director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara.

În acest caz a fost încălcată H.G. nr.1209/2003 privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici, adică nu o lege, OU sau OUG.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: