Cele 3 legi fără de care digitalizarea României rămâne în improvizație

Entuziasmul digitalizării manifestat în debutul pandemiei pare că s-a domolit – se aude tot mai rar de ”oportunitatea digitalizării creată de coronavirus”, iar marile proiecte… Mai mult›
12.01.2021
McKinsey: „Noua normalitate” și tendințele economice care o vor defini, începând chiar cu 2021

Începând din chiar acest an, va fi accelerată dezvoltarea unor domenii precum biotehnologia, managementul riscului privind lanțurile de aprovizionare, sau forța de muncă. Reguli vechi… Mai mult›
12.01.2021
România, peste media UE la taxele de mediu colectate, dar cu încasări mai mici raportate la PIB. Observații

România s-a situat în anul 2019 pe locul 10 între statele UE în ceea ce privește ponderea taxelor de mediu încasate în totalul taxelor și… Mai mult›
12.01.2021
Venitul mediu lunar al unui român a crescut în T3 cu 10% față de T3 din 2019. Modificările aduse de pandemie în alocarea cheltuielilor

Datele publicate de INS pentru trimestrul III 2020 arată că veniturile medii ale românilor au ajuns la nivelul de 2.068 lei lunar pe persoană și… Mai mult›
11.01.2021
Codruța Kovesi: DNA va contesta hotărârea instanței din Alba Iulia care a anulat o condamnare pentru abuz în serviciu
de Vladimir Ionescu 16.2.2017
Laura Codruța Kovesi a anunțat joi că DNA va face o contestație în anulare la decizia Curții de Apel din Alba Iulia care a suspendat o pedeapsă pronunțată pentru abuz în serviciu invocând o hotărâre a Curții Constituționale care spune că este infracțiune doar încălcarea legislației primare.
Reamintim că prin hotărârea din 9 februarie Curtea de Apel Alba Iulia a anulat pedeapsa de 3 ani de închisoare cu executare a unui fost secretar general al Consiliului Judeţean Hunedoara care, împreună cu alți funcționari publici, a aranjat un concurs.
Judecătorul a considerat că în cauza pe care a judecat-o a apărut “o dezincriminare a faptei” ca urmare a deciziei CCR de anul trecut care a produs o modificare a elementelor constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu, acesta nemaifiind incrimat dacă nu vizează încălcarea legislației primare, adică a a unei legi, ordonanțe sau ordonanțe de urgență.
Hotărârea pronunțată de Curtea de Apel Alba Iulia nu spune însă că Decizia CCR este o decizie de dezincriminare totală a abuzului în serviciu.
Laura Codruța Kovesi a explicat joi că DNA va ataca această sentință, printr-o contestaţie în anulare care se poate face, printre alte situaţii, “când împotriva unei persoane s-au pronunţat două hotărâri definitive pentru aceeaşi faptă.”
Dacă în afara deciziei de la Alba Iulia mai apar și alte astfel de hotărâri, a mai anunțat Kovesi, se va apela la un recurs în interesul legii (RIL), care să impună un mod unitar de rezolvare în instanță:
“După apariţia deciziei am analizat motivarea, am decis să o atacăm cu contestaţie în anulare.
Este o decizie izolată. Am studiat practica judiciară şi este o soluţie izolată. În cursul anului trecut, după decia CCR, au fost multe soluţii de condamnare pentru abuz, peste 60 de persoane au fost condamnate. CCR nu a dezincriminat infracţiunea de abuz în serviciu.
Nu avem de a face cu o dezincriminare.
Atacăm cu o contestaţie în anulare.
Dacă vom găsi şi alte decizii, vom sesiza procurorul general cu un recurs în interesul legii. Pentru motivul invocat în contestaţia la executare, pentru aceleaşi motive, în situaţii similare, contestaţiile la executare au fost respinse”, a declarat procurorul şef al DNA.
Reamintim că Dan Daniel, beneficiarul hotărârii Curții de APel Alba Iulia, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, în 2015, într-un dosar care a vizat infracţiuni de serviciu comise la organizarea concursului pentru postul de director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara.
În acest caz a fost încălcată H.G. nr.1209/2003 privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici, adică nu o lege, OU sau OUG.
17.2.2017, 8:50 am
Pai tocmai a dat si Clujul 4 decizii….