fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Sistemul medical intră în carantină mai repede decât pacienții: sute de cadre medicale sunt contaminate, echipamentul de protecție e insuficient și vine prea târziu

Sute de cadre medicale au fost contaminate cu Covid-19 si au fost izolate la domiciliu, iar unele spitale au intrat în carantină in corpore –… Mai mult

25.03.2020

Chestiunea

Tabelul cu care a intrat România în criza Covid-19: Topul destinațiilor de export și țările din care facem cele mai multe importuri

România a intrat în criza Covid-19 cu una din cele mai nefericite situații privind balanța comercială și e greu de crezut că politicile economice ar… Mai mult

25.03.2020

La obiect

Analiștii, despre QE à la BNR: Banca Naţională va cumpăra de titluri de stat, cât timp „mai este loc” pentru deprecierea leului

  Banca Naţională a României (BNR) va cumpăra titluri de stat de pe piaţa secundară, aşa cum a promis vineri seara, dar operațiunile vor avea… Mai mult

23.03.2020

La obiect

România, lider european detașat în construcții – domeniu strategic în contextul epidemiei

România s-a plasat în ianuarie 2020 pe poziția de lider european detașat la creșterea sectorului construcțiilor, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu o creștere de… Mai mult

23.03.2020

Procurorii Doru Țuluș și Mihaela Iorga părăsesc DNA

de Vladimir Ionescu 5.7.2017

Procurorii Doru Țuluș și Mihaela Iorga vor părăsi DNA și se vor întoarce la parchetele de unde provin – Laura Codruța Kovesi a semnat miercuri revocarea celor doi, după ce Secția pentru procurori a CSM a avizat favorabil, marți, solicitarea cererea șefei instituției.

Țuluș se întoarce la Parchetul General, iar Iorga, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău, a stabilit Secția pentru procurori din CSM, miercuri, după revocările din funcție semnate de Kovesi.

Avizul CSM este consultativ în asemenea situații.

Ambii au anunțat că vor contesta în instanță revocarea.

În cererea de eliberare din funcție a celor doi – “nu mai îndeplinesc condiţia bunei reputaţii pentru a fi procurori în cadrul DNA, aşa cum rezultă din Codul Deontologic al judecătorilor şi procurorilor”.

Avizul a fost acordat după audierea celor doi în şedinţă secretă, la care au participat şi Laura Codruţa Kovesi şi procurorul general Augustin Lazăr.

Acuzațiile aduse oficial:

Mihaelei Iorga i se reproşează că nu a înregistrat un denunţ conform procedurilor legale,  fapt ce “a avut drept consecinţă imposibilitatea aplicării unor dispoziţii procesual penale în raport cu persoane cercetate”.

Mai precis, Iorga a înregistrat un denunț primit whatsapp.

Cum explică procurorul cele întâmplate: „S-a întâmplat să primesc un denunţ pe email şi care a fost fotografiat şi transmis pe whatsapp.(…) Codul de procedură penală prevede că denunţul poate fi formulat sub orice formă: o adresă, un memoriu, un denunţ, o declaraţie. El trebuie să fie scris, semnat personal şi poate fi transmis pe orice formlă: pe fax, pe mail, prin poştă, printr-un avocat, deci nu văd nicio cauză de nulitate”, a spus Moraru Iorga, marți.

Ea a adăugat că există precedente și ele nu au fost considerate greșeli:

„Un alt denunţ formulat de doamna Udrea Elena Gabriela într-un alt dosar, împotriva doamnei Codruţa Kovesi, a urmat acelaşi curs. A fost înregistrat de către procurorii de caz în dosarul pe care îl instrumentau. S-a dispus apoi disjungere, s-a instrumentat dosarul şi apoi a fost clasat. Nu a fost nicio problemă nici cu privire la modalitatea de înregistrare a denunţului, nici cu privire la circuitul acestuia şi nici nu a fost invocat de doamna procuror şef în refera”.

Doru Ţuluş este acuzat că a soluţionat dosare în care i-ar fi fost afectată imparțialitatea, fiindcă avea “raporturi civile” cu o persoană implicată în aceste acuze.

Este vorba despre clasarea uni dosar în care apărea Mihai Rotaru, omul de afaceri căruia Țuluș i-a cesionat drepturile salariale litigioase. Rotaru este acuzat într-un dosar privind despăgubirile acordate de ANRP.

Explicația lui Țuluș: „Nu l-am văzut în viaţa mea pe Rotaru. A fost soţia mea acolo (la cesionare – n. red.). Noi am avut atunci nevoie urgentă (de bani – n. red.) şi am pierdut jumătate (din valoare – n. red.). Practic, vânzarea a fost la jumătate, 70 la sută plus dobânzi pe an şi întârzieri. (…)

Era o frenezie, nu pot să îmi dau seama. A fost un fel de frenezie a magistraţilor de a şi le vinde (drepturile litigioase salariale – n.red.). Unii au reuşit, alţii nu au reuşit şi erau persoane care se ocupau cu aşa ceva. Deci nu l-am văzut niciodată pe Rotaru, a fost o afacere pe care noi am desfăşurat-o în pagubă, nu aveam dosare cu el, am verificat eu, eram şef de secţie.

L-am informat pe Daniel Morar, am făcut şi o adresă la contabilitate cu CNP-ul cumpărătorului, ca să fie totul în regulă”, a explicat Ţuluş, referitor la acuzație.

Motivele neoficiale și prezentate pe surse de către mass-media ar fi refuzul celor doi de a se supune testului poligraf după ce România Tv a difuzat un colaj de înregistrări din ședințe de lucru ale DNA.

Prin acest test, conducerea DNA dorește să identifice sursa scurgerii acelor înregistrării ajunse la postul de televiziune al fugarului Sebastian Ghiță.

În aceste înregistrări, sunt fragmente în care Laura Codruţa Kovesi îi critică dur pe procurorii anticorupție că nu au mai făcut nicio învinuire timp de cinci săptămâni.

“Ştiţi ce-mi doresc: să ‘decapaţi’ instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea” , “ Dar altceva mă îngrijorează, că la ăştia cu dosarele vechi, fiecare ştiţi ce aveţi. Mă îngrijorează de ce nu-i înhăţăm!“, ar fi câteva din afirmațiile Codruței Kovesi.

DNA a transmis ulterior un comunicat în care precizează că înregistrările în care apare Kovesi nu sunt autentice şi “conţin o serie de fragmente realizate prin juxtapunere”, multe dintre sintagmele care apar nefiind niciodată folosite de șefa acestei instituții.

Tot pe surse, a circulat și informația potrivit căreia Doru Țuluș este bănuit că ar fi făcut înregistrările difuzate de România Tv.  Acesta a negat categoric, de mai multe ori.

Cine sunt cei doi procurori

Doru Țuluș este unul dintre veteranii instituției și a instrumentat cazuri celebre, precum Mătușa Tamara sau Dosarul Transferurilor.

A fost şef al Secţiei a II a din DNA în perioada în care parchetul era condus de Daniel Morar. Ulterior, după ce conducerea instituţiei a fost preluată de Laura Codruţa Kovesi, acesta a fost înlocuit, Țuluș a fost înlocuit. Surse din sistem susţin că Doru Ţuluş este considerat a fi un apropiat al lui Daniel Morar, fost şef DNA, în prezent judecător CCR.

Mihaela Iorga este unul dintre procurorii care au semnat petiţia prin care se solicita ca şef al DNA să fie un procuror din cadrul acestei structuri, petiţie iniţiată în 2013, înainte ca Laura Codruţa Kovesi să fie numită şef al DNA.

Ulterior, după ce Laura Codruţa Kovesi a fost numită procuror şef al DNA, Mihaela Iorga a devenit unul din procurorii care s-au bucurat de susţinerea noului şef, potrivit unor surse Mediafax. Iorga a instrumentat dosarul Microsoft, dar şi una dintre cauzele care o vizează pe Elena Udrea.

Controversele din DNA, maraton de discuții cu ușile închise

Ședința Secției de procurori a CSM în care a fost votat avizul pentru revocarea celor doi procurori celebri a avut loc cu ușile închise. Cea care a cerut această procedură a fost Kovesi, pentru că urmau să fie prezentate și informații despre activitatea DNA ce nu pot fi făcute public. Țuluș și Iorga au dorit ca jurnaliștii să aibă acces la discuții.

La finalul ședinței, Doru Țuluș a povestit că discuțiile au fost politicoase, dar aprinse.

Tot cu ușile închise s-a desfășurat, anterior, și audierea în plenul CSM a celor doi procurori, alături de un al treilea – Marin Nicolae.

Cei trei, care s-au opus efectuării testului poligraf, considerându-se umiliți de cererea lui Kovesi, și-au susținut în plenul Consiliului sesizarea împotriva conducerii DNA.

În final, plenul a decis să trimită la Inspecția Judiciare sesizările celor trei.

Astfel, Inspecția are în lucru, în acest moment, două verificări ce vizează DNA. Prima este evaluarea activității de management, așa cum a cerut ministrul Justiției, Tudorel Toader. Aceasta a fost demarată luni, iar marți a și fost prezentat planul verificării.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 5.7.2017

Lăsați un comentariu


Stiri

Renault prelungeşte oprirea uzinei de la Mioveni ”până la asigurarea protecţiei angajaţilor împotriva Covid-19”

Adrian N Ionescu

Groupe Renault România a anunţat, joi, că prelungeşte perioada de întrerupere a producţiei la uzinele Dacia de la Mioveni, pentru a lua măsuri de asigurarea… Mai mult

Stiri

AVOCATNET

Start-up nation: Cum pot firmele să suspende obligațiile pe care le au în contractele de finanțare din programele naționale, pe perioada stării de urgență

AVOCATNET

Ministerul Economiei a clarificat, printr-o sesiune de întrebări și răspunsuri, ce pași trebuie să facă firmele ce vor să obțină suspendarea obligațiilor acestora în temeiul… Mai mult

Stiri

APAPR: Activele Pilonului 2 de pensii s-au depreciat cu 6,7% în Trimestrul 1. Scăderea este recuperabilă în termeni anuali

Adrian N Ionescu

Valoarea activelor administrate de fondurile private obligatorii (Pilonul 2) a scăzut cu 6,7% în primul trimestru din acest an, mai ales ca urmare a scăderii… Mai mult

Stiri

Apel PRIMER către populație: Nu faceți stocuri de paracetamol

Vladimir Ionescu

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) a lansat joi un apel către populație în care le solicită tuturor să dea dovadă de solidaritate… Mai mult

Stiri

ANAF a restituit în martie TVA în valoare de 4 miliarde de lei

Vladimir Ionescu

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a restituit în martie TVA în valoare de aproape patru miliarde de lei, aferente unui număr de 24.526 de… Mai mult

Europa

FMI sugerează măsuri pentru evitarea unei „mari depresii” economice ca în 1929

Adrian N Ionescu

Pandemia cu coronavirusul Covid-19 reclamă „politici pentru vreme de război”, dintre care se disting cele de relaxare fiscală şi de creştere a cheltuielilor statului, pentru… Mai mult

Stiri

Florin Cîțu: Anticipăm o evoluție economică în ”V”

Vladimir Ionescu

Ministrul Finanțelor Publice (MFP), Florin Cîțu, anticipează că economia locală va avea o evoluție în ”V”, o revenire puternică după scăderea generată de întreruperea activității… Mai mult