miercuri

8 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 octombrie, 2022

Coaliţia de guvernare ia în calcul eliminarea pragului de 400 de lei pentru preţul lemnului şi vrea să introducă o formulă de compensare pentru gospodăriile care se încălzesc cu lemne de foc. De asemenea, exporturile de lemne vor fi interzise, au precizat surse guvernamentale citate de News.ro.

Potrivit discuţiilor, coaliţia vrea să elimine plafonul impus la vânzarea lemnului de foc după ce a constatat că măsura impusă prin ordonanţa nu doar că nu a produs efectele scontate, ci a generat un blocaj al vânzărilor.

Concomitent cu eliminarea plafonului, coaliția ia în calcul să ofere un ajutor financiar gospodariilor care folosesc lemene de foc pentru încălzire. 


Prin modificarea adusă ordonanţei, se va interzice exportul de lemne de foc, au mai precizat sursele. 

Ministrul Mediului, Tanczos Barna afirma recent că Ordonanţa cu plafonarea preţului la lemn poate fi modificată în Parlament şi că încă sunt discuţii privind interzicerea exporturilor.

Ministrul Mediului s-a înșelat

Ministrul preciza că nu are informaţii conform cărora ar exista o criză a lemnului de foc pe piaţă după plafonarea preţului la 400 de lei, TVA inclusă.

”Comercianţii pot încerca anumite tertipuri ca să nu livreze la acest preţ, dar sunt convins că atât Romsilva, cât şi proprietarii privaţi au pus suficientă masă lemnoasă pe piaţă pentru a exista şi în momentul de faţă lemn de foc care să se vândă consumatorului final”, susţinea ministrul Mediului.


Guvernul a adoptat în data de 5 octombrie ordonanţa privind plafonarea preţului la lemne la 400 de lei pe metrul cub, la 1.500 de lei pe tonă la brichetele de lemn şi la 2.000 de lei la peleţi. 

”E o decizie aşteptată de milioane de români. Azi, Guvernul va adopta decizia de plafonare a preţurilor la lemnele de foc. E o decizie aşteptată de peste 3 milioane de oameni. De fapt, sunt 3 milioane de gospodării care folosesc lemnul de foc”, spunea premierul în şedinţa Executivului.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: