marți

17 mai, 2022

Războiul cu WC-ul din fundul curții: OUG pentru acordarea a 20.000 lei, nerambursabili, locuitorilor din Moldova care nu au acces la apă și canalizare

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 mai, 2019

Locuitorii din Moldova ar urma să beneficieze de sprijin financiar nerambursabil în valoare de 20.000 pentru îmbunătățirea condițiilor de locuire din gospodării, precum și de credite garantate de stat de până la 40.000 de lei, reiese dintr-un proiect de Ordonanță de Urgență publicat marți de Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP).

Programul guvernamental „Dezvoltarea Regiunii Nord-Est” are ca obiect susţinerea financiară a persoanelor fizice în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de locuire prin sprijinirea investițiilor necesare pentru a accesa reţelele de apă, canalizare şi gaze, se arată în document.

Susţinerea financiară constă atât într-un ajutor nerambursabil, cât şi în garantarea de către stat a creditului persoanei fizice utilizat pentru modernizarea energetică a locuinţei sau conectarea la reţele de apă, canalizare şi gaze, astfel:

  • ajutor nerambursabil de 20.000 de lei pentru izolarea termică şi energetică prin anvelopare şi tâmplărie termoizolantă, încălzire cu centrale termice, apă caldă menajeră prin sisteme solare, amenajarea de grupuri sanitare în interiorul locuinţei şi conectarea gospodăriilor la reţeaua de apă, canalizare şi gaze;
  • garanţie în nume şi cont stat de maximum 40.000 de lei din valoarea creditului contractat de beneficiar, excluzând dobânzile şi comisioanele aferente, cu condiţia caaceste credite să finanţeze exclusiv cheltuieli eligibile aferente proiectului. Garanţia se acordă prin intermediul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii sau Fondului Român de Contragarantare.

Sumele acordate ca ajutor nerambursabil vor fi suportate din bugetul de stat, respectiv din bugetul Secretariatului General al Guvernului, prin bugetul CNSP.

Cheltuielile eligibile se referă atât la achiziția de servicii pentru elaborarea documentației necesare obținerii unor eventuale avize sau autorizații, precum și achiziția de materiale și servicii de proiectare și executare a lucrărilor.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Beneficiarii trebuie să se adreseze autorităților locale, care vor analiza corectitudinea documentelor, după care cererile sunt trimise prefecturilor, acestea fiind cele care repartizează sumele după ce transmit tabelul centralizat CNSP. În baza contractelor de finanţare, beneficiarii vor transmite la unităţile administrativ teritoriale documentele justificative pentru utilizarea sumei alocate.

În regiunea Nord-Est, din numărul total de locuinţe convenţionale din mediul rural, de 830.000, circa 80% nu au baie în locuinţă, 87% nu au instalaţie de canalizare în interior şi 78% nu au sisteme de încălzire centrală, se arată în nota de fundamentare a proiectului, care nu menționează niciun impact bugetar al acestui program guvernamental.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: