fbpx

Europa

Comisia Europeană: În România există riscul ca școala online să agraveze inegalitățile deja accentuate. Observațiile de țară

“Există riscul ca din cauza trecerii la învățarea la distanță să se agraveze inegalitățile deja accentuate”, avertizează Comisia Europeană, în Monitorul educației și formării profesionale… Mai mult

12.11.2020

La obiect

GFK: România, statul UE cel mai lovit de pandemie în puterea de cumpărare. Disparitățile regionale

România a fost cel mai afectat stat de pandemie din UE la nivelul puterii de cumpărare a consumatorilor, potrivit unui studiu publicat la nivel european… Mai mult

11.11.2020

La obiect

Septembrie 2020 – În pofida pandemiei, avansul salariului real revine la peste 5 procente

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna septembrie 2020 a fost de 5.414 lei, cu 77 de lei sau 1,4% mai… Mai mult

10.11.2020

La obiect

Deja, 13 miliarde de euro sau 6% din PIB deficit comercial. În septembrie, exporturile lunare au rămas pe minus, importurile au avansat cu 4 procente

Deficitul balanței comerciale a depășit 13 miliarde de euro după primele nouă luni ale anului (6% din PIB estimat), potrivit datelor publicate de INS. Pe… Mai mult

09.11.2020

Decizie oficială: Victor Ponta a plagiat teza de doctorat – CNATDCU cere ministrului Educației retragerea titlului de doctor. Reacția lui Victor Ponta

de Mariana Bechir 30.6.2016

ponta-victorConsiliul General al Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis joi, cu 34 de voturi pentru și o abținere, că teza de doctorat a fostului premier este un plagiat – “nu respectă standardele de etică”. În urma constatării, CNATDCU a cerut ministrului Educației să-i retragă fostului premier Ponta titlul obținut pe baza lucrării copiate.

Ministrul Educației nu poate refuza cererea, el având un rol formal, în virtutra facptului că el semnează titlurile. Decizia însă aparține, concret, CNATDCU.

Comisia de lucru a fost formată din trei profesori

 • Florin Streteanu (Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai)
 • Valentin Constantin (Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara)
 • Dan Claudiu Dănișor (Facultatea de Drept a Universității Craiova).

În acest moment, comisiile CNTADCU analizează 10 lucrări de doctorat suspectate de plagiat.

 • Elena Petrescu (de la Universitatea de Petrol și Gaze)
 • Gabriel Oprea
 • Mihai Stănișoară
 • Bogdan Licu
 • Petre Tobă
 • Florentin Pandele
 • Neculai Onțanu
 • Loredana-Claudia Radu
 • Adela Popescu
 • Dumitru Pârvu.

“Ultimele dosare care au venit chiar astăzi — Florentin Costel Pandele, Robert Sorin Negoiță de la Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza’, care vor intra în derulare în perioada următoare”, a declarat Viorel Barbu, președintele CNATDCU.

Astfel, după patru ani de la descoperirea plagiatului, Victor Ponta va rămâne, foarte probabil, fără titlul de doctor în științe.

În acești patru ani, Victor Ponta s-a folosit de mai multe instituții ale statului și de oameni de încredere instalați în funcții-cheie pentru a bloca o decizie oficială și cu efecte privind plagiatul.

Ponta are posibilitatea de a contesta decizia, în următoarele 10 zile. Dacă nu o face, peste 10 zile rămâne fără tilul de doctor în științe.

Dacă va contesta hotărârea, o altă comisie va analiza temeiurile acestei solicitări și va spune dacă ea se acceptă sau se respinge.

Consiliul care a dat verdictul este unul nou, numit de actualul ministru, în urma unei proceduri complexe de selectare. Una dintre principalele condiții pentru alegerea membrilor noii CNATDCU a fost ca aceștia să nu fie membri de partid, așa cum se întâmpla până acum (Ecaterina Andronescu și Vasile Dîncu, de exemplu, au făcut parte din comisiile vechiului CNATDCU).

În cazul lui Ponta, retragerea ar putea avea și o altă urmare – eliminarea din Baroul București, pentru că el a intrat fără examen, în virtutea titlului de doctor.

Baroul va trebui să analizeze situația indeită apărută.

Reacția lui Victor Ponta

Fostul premier a reacționat imediat pe Facebook:

Ok – tehnocratii au rezolvat principala problema a tarii – mi-au luat si ei doctoratul (ca Basescu in 2012)!

Inteleg ca acum ( dupa aceasta mare victorie) totul va fi bine – de azi incep sa creasca incasarile la buget sa iesim din deficit/ de azi incepem sa primim banii europeni pe care nu i-am luat pana acum/ de azi platim subventiile in agricultura, marim salariile si pensiile / de azi nu mai mor bebelusii in spitale si nici nu se mai dau subiecte grele la examenul da capacitate / si de azi nu mai suntem “marfa” pe care o vand tehnocratii ca sa primeasca o promovare cand se intorc la Bruxelles!

Sunt onorat de efortul pe care ditamai Guvernul de tehnocrati l-a facut doar pt persoana mea – o ordonanta de urgenta doar pt mine, o Comisie doar pt mine (cand am primit verdictul de neplagiat in 2012 de la acelasi CNACTDU a mai fost o teza de doctorat examinata in acelasi timp – fac pariu ca nu aveti “Curaj” sa o revedeti si pe aceea.

O hotărâre definitivă dată în favoarea mea de ICCJ în 2014 ignorată! Vă mulțumesc din inimă dragi politruci!”.

Cronologia unui plagiat pentru apărarea căruia au fost angrenate instituții ale statului

În iunie 2012, revista de specialitate Nature scria pentru prima oară despre suspiciunea plagiatului. Victor Ponta, numit în mai premier, a refuzat să răspundă autorului articolului, dar ulterior a acuzat public, în România, că este o acțiune pusă la cale de fostul președinte Traian Băsescu.

18 iunie 2012– CNATDCU a decis că Victor Ponta a plagiat. Comisia a stabilit că 85 de pagini din cele 307 ale tezei de Doctrat a premierului au fost copiate fără să fie citate în note de subsol.

Comisia a fost însă desființată de ministrul de atunci al Educației, Liviu Pop (PSD), în chiar ziua în care a pronunțat acest verdict.

19 iulie 2012 – Consiliul Național de Etică, subordonat Ministerului Educației, a decis că premierul Victor Ponta NU a plagiat.

Raportul a fost întocmit de o echipă din trei experți al căror nu a fost dezvăluit, dar depsre care presa a descoperit că erau apropiați ai premierului sau ai lui Adrian Năstase, îndrumătorul doctoratului.

Consiliul național de Etică a luat această decizie după ce a fost restructurat și reorganizat integral printr-un ordin de ministru de către fostul ministru interimar al Educației Liviu Pop.

20 iulie 2012 – Comisia de Etică a Universității București (unde premierul și-a susținut lucrarea de doctorat în drept)  a anunțat că premierul Victor Ponta a plagiat.

Din concluziile raportului UB:

 • Teza încalcă principiile eticii activității de cercetare
 • Cel puțin o treime din teză este plagiată. S-a copiat în succesiune. 15 pagini este cel mai mare bloc copiat. A fost copiat enorm în anumite situații. Pasajele sunt copiate în succesiunea lor din autorul din care s-a preluat.
 • S-a folosit și tehnic mixajului – Sunt copiate bucați și țesute între ele conform unui scenariu stabilit înainte. Asta arată intenția de copiere. Aici a fost o muncă de a ansambla paragrafe. Sunt elemente de judecată care aparțin autorilor copiați și care au fost copiate ca atare.

De atunci, Universitatea București a cerut de mai multe ori ori retragerea titlului, fără succes.

Cum a încercat Sorin Cîmpeanu să-l ajute pe Victor Ponta

În 2014, guvernul Victor Ponta a aprobat o ordonanță de urgență prin care se introducea în Legea Educației  prevederea potrivit căreia “titularul unui titlu științific poate solicita Ministerului Educației și Cercetării Științifice renunțarea la titlul în cauză”.

OUG a fost elaborată de fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu.

Modificarea a intrat în vigoare, dar nu aa putut fi aplicată, deoarece lipsește metodologia.

Scandalul izbucnit în 2014, după aprobarea OUG, l-a determinat pe fostul ministru al Educației Sorin  Cîmpeanu să nu emită și normele (care sunt stabilite prin ordin de ministru).

Decizia de joi a CNATDCU – emoții pentru mulți politicieni

Victor Ponta nu este singurul politician suspectat că și-a luat doctoratul cu o lucrare copiată masiv.

Moda titlurilor academice are o istorie îndelungată și presa a dezvăluit în ultimii ani mai multe cazuri de demnitari care și-au copiat tezele de doctorat.

La Parchetul General se află în lucru un dosar cu lucrări plagiate care au fost coordonate de Gabriel Oprea, fost îndrumător de doctorate la Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul”, multe fiind compilații sau copy-paste din alte lucrări.

Însuși Oprea, fost vicepremier, este acuzat că a plagiat în lucrarea sa de doctorat.

Bogdan Licu, care a fost o scurtă perioadă procuror general interimar, și-a obținut diploma de doctor în științe militare şi informaţii, în 2011, cu teza “Corupţia, risc major la adresa securităţii naţionale”.

Și teza acestuia ar fi copiată.

Bogdan Licu a depus anul acesta o cerere de renunțare la titlul de doctor, dar ea a fost respinsă.

Actualul ministru de Interne, Petre Tobă, este și el pe lista cu doctorate ce vor fi analizate de noul CNATDCU.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 30.6.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

Document / Planul Național de Redresare și Reziliență, lansat oficial în consultare publică

Victor Bratu

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, elaborat de Ministerul Fondurilor Europene, a fost prezentat, joi seară, în cadrul unui eveniment la care au participat preşedintele… Mai mult

Europa

Premieră: Contract ESA semnat pentru servicii de eliminare a deșeurilor spațiale – participă la operațiune și companii din România

Iulian Soare

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a semnat joi încheierea un contract de 86 de milioane de euro pentru achiziționarea unor servicii în premieră: eliminarea de pe… Mai mult

Stiri

Modificări importante la Codul Fiscal adoptate de Parlament: Consolidarea fiscală, recuperarea TVA, scutiri de impozite și suspendarea inspecției fiscale

Alexandra Pele

Parlamentul a adoptat la începutul săptămânii o serie de modificări importante la Codul Fiscal, respectiv la Codul de Procedură Fiscală. Este vorba de un proiect… Mai mult

Stiri

Ministrul Finanțelor Publice Florin Cîțu vrea să participe la ședințele de politică monetară ale BNR

Alexandra Pele

Ministrul Finanțelor Publice Florin Cîțu a anunțat joi că dorește să participe la ședințele de politică monetară ale Băncii Naționale a României (BNR), așa cum… Mai mult

Stiri

Exporturile românești în Germania au scăzut cu 18%, sub 10 mld. euro, în primele 9 luni din 2020

Adrian N Ionescu

Exporturile României în Germania au scăzut cu 18%, până la 9,8 miliarde de euro, în primele 9 luni ale anului. Totodată, diminuarea importurilor din Germania… Mai mult

Stiri

Deficitul bugetar a urcat la 7% din PIB în octombrie

Alexandra Pele

Execuția bugetului general consolidat în primele zece luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 74,04 miliarde de lei, echivalentul a 7,05% din PIB,… Mai mult

Stiri

Locurile pentru noii rezidenți au fost suplimentate cu peste 2.000 de posturi

Vladimir Ionescu

Cifra de şcolarizare pentru rezidențiat a fost suplimentată anul acesta cu 2.055 de locuri, pentru a-i cuprinde pe toți absolvenții admiși, adică pe cei 9.116… Mai mult