25 mai, 2023

Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății (CNAS) recomandă medicilor, în noul Contract – cadru, ce va intra în vigoare de la 1 iulie, atingerea unei cote de 50% medicamente biosimilare din prescrierile pe o anumită moleculă.

„Am introdus recomandarea ca în primul an procentul de prescriere să fie de 50% cu monitorizarea, informarea medicilor asupra procentelor de prescriere a acestor biosimilare. Nu există elemente punitive sau sancţionatorii pentru medici care în urma examenelor clinice sau paraclinice efectuate pacientului vor decide să continue schema iniţială de tratament. Această măsură sperăm noi că ne va ajuta să înlesnim accesul cât mai multor pacienţi la tratamentele specifice acestor maladii scumpe, grave, costisitoare şi să asigurăm continuitatea tratamentului pentru aceste afecţiuni. Biosimilarele nu reprezintă numai varianta mai ieftină a biologicelor, ci reprezintă varianta mai ieftină, dar cu aceeaşi eficacitate, siguranţă şi beneficii pentru pacient”, a explicat Adela Cojan, la masa rotundă „Pacienţii din România vor avea acces crescut la medicamente biologice”, organizată miercuri de APMGR şi Alianţa Pacienţilor Cronici din România.

Medicamentul biologic este un medicament complex, fabricat din organisme vii, cum ar fi celulele umane și animale, modificate prin biotehnologie. Hormonii (insulina, hormonul de creștere), precum și anticorpii monoclonali utilizați în tratarea unor boli autoimune și a unor tipuri de cancer sunt exemple de medicamente biologice.


Medicamentul biosimilar are proprietăți fizice, chimice și biologice foarte similare cu cele ale medicamentului de referință. Pot exista diferențe minore față de medicamentul de referință, care nu sunt semnificative din punct de vedere clinic, în ceea ce privește siguranța sau eficacitatea. Medicamentele biosimilare sunt aprobate în conformitate cu aceleași standarde stricte în materie de calitate, siguranță și eficacitate care se aplică în cazul oricărui alt medicament.

Economii estimate la 105 mil. euro, în perioada 2023 – 2027

Potrivit unui comunicat remis presei, Economiile de cost generate de medicamentele biosimilare pe perioada 2023-2027, pentru moleculele care îşi pierd exclusivitatea, este de 105 milioane euro, conform estimării calculate de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

Aproximativ 60% din această sumă economisită este reprezentată de aria terapeutică oncologie.

APMGR afirmă că medicamentele biosimilare au o mare însemnătate strategică pentru guverne, în primul rând pentru că favorizează un acces mai mare al pacienţilor la medicamente, precum şi pentru că generează economii de cost, cu care CNAS va putea compensa mai multe medicamente noi.


****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: