cursdeguvernare

joi

12 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Climatul de afaceri din zona euro se degradează continuu – crește riscul de recesiune, industria franco-germană – cele mai mari scăderi

24 iulie, 2023

Climatul economic din zona euro a continuat să se deterioreze în iulie, cu o scădere mai mare decât se anticipa, deoarece cererea din sectorul serviciilor, cu pondere majoritară în PIB, a scăzut, în timp ce producția industrială a cunoscut cea mai rapidă contracție după ce criza provocată de pandemia Covid, arată rezultatele unui sondaj realizat printre managerii companiilor importante, conform Reuters.

Declinul s-a datorat în principal încetinirii celor mai mari economii din zona euro – Germania și Franța – ambele aflate în contacție, ceea ce sporește temerile privind intrarea într-o nouă recesiune.

Rezultatele sondajului indică faptul că ciclul agresiv de majorare a ratelor dobânzii efectuat de Banca Centrală Europeană începe să-și arate efectele asupra consumului și să afecteze sectorul serviciilor.


Această evoluție nefovarabilă a economiei din zona euro va îngreuna luarea unei decizii de către BCE, joi, la ședința de politică monetară, când trebuie să pună în balanță lupta împotriva inflației și spectrul recesiunii economice.

PMI – Indicele Compozit al Managerilor de Achiziții pentru zona euro, întocmit de S&P Global care este cosiderat un indicator fidel al sănătății economiei regionale, a scăzut la minimul ultimelor opt luni în iulie la 48,9, de la 49,9 în iunie.

Industria – cele mai mari scăderi

Pragul de 50 separă zona de creștere de cea de contracție economică și s-a situat sub nivelul așteptărilor dintr-un sondaj Reuters, care vedea o scădere modestă la 49,7%.

„Încetinirea a fost larg răspândită în toate sectoarele economice, dar cel al producției industriale a fost cel pentru care s-a manifestat cel mai mare pesimism”, a declarat Paolo Grignani de la Oxford Economics, conform Reuters.


 „Comunicatul de azi confirmă că deteriorarea indicatorilor macroeconomici este în curs de desfășurare și se propagă de la producție spre alte sectoare. În cazul de față anticipăm o creștere moderată pentru a doua jumătate a anului, dar cele mai recente date sugerează că riscul unei contracții a PIB-ului zonei euro în T3 este tot mai mare”,  a adăugat analistul de la Oxford Economics.

Franța și Germania trag în jos zona euro

Economia germană, cea mai mare din Eruopa, s-a contractat în iulie, crescând probabilitatea unei recesiuni în al doilea semestru din 2023.

În Franța, scăderile au continuat în iulie, deoarece atât sectorul serviciilor, cât și cel al producției industriale au înregistrat rezultate mai slabe decât așteptările.

Deterioarea indicatorilor a provocat deprecierea euro, iar randamentele obligațiunilor suverane au scăzut și ele.

Sectorul privat din Marea Britanie, din afara zonei euro, a încetinit la cel mai redus ritm din ultimele șase luni în iulie, deoarece comenzile noi din economie au stagnat ca urmare a creșterii ratelor dobânzilor și a nivelului încă ridicat al inflației.

Lupta împotriva inflației bagă economia în recesiune

Indicele PMI al serviciilor din zona euro a scăzut la 51,1 de la 52, cel mai scăzut nivel din ianuarie și în afara prognozei sondajului efectuat de Reuters, de 51,5.

Consumatorii care au contractat credite au resimțit creșterea dobânzilor și a prețurilor și și-au restrâns cheltuielile, iar indicele pentru companiile de servicii recent înființate a scăzut sub pragul de profitabilitate pentru prima dată în ultimele șapte luni.

Pentru producția industrială, PMI a scăzut în iulie la 42,7 de la 43,3, cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani.

Scăderea a venit în ciuda faptului că fabricile și-au redus costurile, benefeciind de ieftinirea materiilor prime și a energiei.

 „Presiunile asupra prețurilor intrărilor au continuat să se reducă, dar acest lucru s-a datorat aproape în întregime scăderii costurilor în sectorul de producție, care, la rândul său, reflectă probabil prețuri mai scăzute la energie, precum și condiții îmbunătățite de aprovizionare globală”, a declarat Jack Allen-Reynolds de la capital Economics.

În timp ce prețurile serviciilor s-au dovedit mai reziliente, orice semn de relaxare a presiunilor va fi binevenit pentru factorii de decizie de la BCE, care nu au reușit să readucă inflația la ținta de 2%, în ciuda implementării celui mai agresiv program de înăsprire a politicii din istoria băncii.

BCE va majora joi ratele dobânzilor cu 25 de puncte de bază, contribuind la restrângerea consumului, potrivit tuturor economiștilor intervievați de Reuters, din care majoritatea prevăd un nou salt în septembrie.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: